Na jelovniku će se naći krepka juha od piletine i korjenastog povrća koja se priprema po nešto drukčijoj recepturi nego u Hrvatskoj, ali i finska juha od lososa. Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, isprobajte curry od gljiva.

Ovoga tjedna predlažemo vam i griz na slano s mesom – recept koji je popularan u Louisiani u SAD-u, te tursko varivo od graha i mesa koje se poslužuje uz rižu i jogurt.

Ponedjeljak, 13. 11. – Curry od gljiva

Curryji su indijska jela koja se rade od različitih vrsta mesa, ribe i plodova mora, a s obzirom na to da u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta živi otprilike trećina vegetarijanaca i vegana – u nekima dominiraju tek namirnice biljnog porijekla. Donosimo vam recept za upravo takav curry kojemu su glavni sastojak gljive.

Curry od gljiva Curry od gljiva (Foto: Shutterstock)

Utorak, 14. 11. – Poljski gulaš s kiselim kupusom

Bigos je vrsta lovačkog gulaša s kupusom, puno mesa i gljiva. Riječ je o poljskom nacionalnom jelu koje je popularno i u Ukrajini. Nekoć se pripremao od divljači, a današnje verzije bigosa uglavnom sadrže svinjetinu i govedinu. Evo kako ga možete pripremiti.

Srijeda, 15. 11. – Kremasta pileća juha

Za razliku od pilećih juha koje se tradicionalno pripremaju u hrvatskim kućanstvima, u ovu se dodaju i mlijeko i brašno, što jelu daje bijelu boju i kremastu teksturu. Imamo recept.

Četvrtak, 16. 11. – Varivo od krumpira i kobasica

Za ukusno jelo ne treba vam puno vremena ni sastojaka. Ovo varivo od krumpira i kobasica najbolji je dokaz za to. Donosimo vam recept koji oduševljavala na prvi zalogaj.

Poljski gulaš bigos Poljski gulaš bigos (Foto: Shutterstock)

Petak, 17. 11. – Finska juha od lososa

Lohikeitto je tradicionalna finska juha od lososa. Temelji se na ribljem temeljcu koji se priprema od glave, kostiju i kože lososa, dok se filet te ribe dodaje pred kraj kuhanja juhe kako bi se optimalno termički obradila.

U juhu se dodaju krumpir, mrkva i poriluk, ali i vrhnje s visokim postotkom masnoća. Kliknite ovdje kako bi otkrili recept za to ukusno jelo.

Subota, 18. 11. – Griz i pirjano meso

I dok većina stanovnika Sjedinjenih Američkih Država dan započinje doručkom sastavljenim od žitarica i mlijeka ili pak jaja i slanine, u Louisiani je ujutro popularno naručiti nešto "konkretnije" – grillades and grits.

Riječ je kaši od griza koji se kuha "na slano" s dodatkom maslaca i vrhnja te sljubljuje s pirjanim mesom i povrćem u popularnom smeđem umaku – gravyju. Evo recepta.

Kremasta juha od piletine Kremasta juha od piletine (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 19. 11. – Turski grah

Etli kuru fasulye naziv je za varivo od graha koje je omiljeno u Turskoj, osobito zimi, kada lijepo grije. Postoje brojne varijacije recepta, a većini su zajedničke kockice mesa.

Za razliku od nas, Turci svoje varivo od graha poslužuju uz kuhanu bijelu rižu i jogurt, a umjesto kuhane junetine dodaju i janjetinu. Evo kako ga spremaju.

7 predobrih jela za svaki dan ovoga tjedna koja su puna proteina Napravite proteinske palačinke Pečeni losos Varivo sa slanutkom koje obiluje bjelančevinama biljnog porijekla +0 Svinjski kotlet

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju