Galerija Kremasta juha od piletine 0 Varivo od krumpira i kobasica 0

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Na jelovniku će se naći krepka juha od piletine i korjenastog povrća koja se priprema po nešto drukčijoj recepturi nego u Hrvatskoj, ali i finska juha od lososa. Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, isprobajte curry od gljiva.

Ovoga tjedna predlažemo vam i griz na slano s mesom – recept koji je popularan u Louisiani u SAD-u, te tursko varivo od graha i mesa koje se poslužuje uz rižu i jogurt.

Ponedjeljak, 13. 11. – Curry od gljiva

Curryji su indijska jela koja se rade od različitih vrsta mesa, ribe i plodova mora, a s obzirom na to da u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta živi otprilike trećina vegetarijanaca i vegana – u nekima dominiraju tek namirnice biljnog porijekla. Donosimo vam recept za upravo takav curry kojemu su glavni sastojak gljive.

Utorak, 14. 11. – Poljski gulaš s kiselim kupusom

Bigos je vrsta lovačkog gulaša s kupusom, puno mesa i gljiva. Riječ je o poljskom nacionalnom jelu koje je popularno i u Ukrajini. Nekoć se pripremao od divljači, a današnje verzije bigosa uglavnom sadrže svinjetinu i govedinu. Evo kako ga možete pripremiti.

Srijeda, 15. 11. – Kremasta pileća juha

Za razliku od pilećih juha koje se tradicionalno pripremaju u hrvatskim kućanstvima, u ovu se dodaju i mlijeko i brašno, što jelu daje bijelu boju i kremastu teksturu. Imamo recept.

Četvrtak, 16. 11. – Varivo od krumpira i kobasica

Za ukusno jelo ne treba vam puno vremena ni sastojaka. Ovo varivo od krumpira i kobasica najbolji je dokaz za to. Donosimo vam recept koji oduševljavala na prvi zalogaj.

Petak, 17. 11. – Finska juha od lososa

Lohikeitto je tradicionalna finska juha od lososa. Temelji se na ribljem temeljcu koji se priprema od glave, kostiju i kože lososa, dok se filet te ribe dodaje pred kraj kuhanja juhe kako bi se optimalno termički obradila.

U juhu se dodaju krumpir, mrkva i poriluk, ali i vrhnje s visokim postotkom masnoća. Kliknite ovdje kako bi otkrili recept za to ukusno jelo.

Subota, 18. 11. – Griz i pirjano meso

I dok većina stanovnika Sjedinjenih Američkih Država dan započinje doručkom sastavljenim od žitarica i mlijeka ili pak jaja i slanine, u Louisiani je ujutro popularno naručiti nešto "konkretnije" – grillades and grits.

Riječ je kaši od griza koji se kuha "na slano" s dodatkom maslaca i vrhnja te sljubljuje s pirjanim mesom i povrćem u popularnom smeđem umaku – gravyju. Evo recepta.

Kremasta juha od piletine Kremasta juha od piletine (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 19. 11. – Turski grah

Etli kuru fasulye naziv je za varivo od graha koje je omiljeno u Turskoj, osobito zimi, kada lijepo grije. Postoje brojne varijacije recepta, a većini su zajedničke kockice mesa.

Za razliku od nas, Turci svoje varivo od graha poslužuju uz kuhanu bijelu rižu i jogurt, a umjesto kuhane junetine dodaju i janjetinu. Evo kako ga spremaju.

7 predobrih jela za svaki dan ovoga tjedna koja su puna proteina Napravite proteinske palačinke Pečeni losos Varivo sa slanutkom koje obiluje bjelančevinama biljnog porijekla +0 Svinjski kotlet