Pravi indijski curry neodoljivi je spoj brojnih aromatičnih začina, biljki, listova i sjemenki koje se tostiraju na tavi, melju u pastu te jelu daju prepoznatljiv okus. Svako domaćinstvo u Indiji ima svoj recept i svoju kombinaciju okusa koje je gotovo nemoguće replicirati na Zapadu. 
Curryji se rade od različitih vrsta mesa, ribe i plodova mora, a s obzirom da u ovoj uskoro najmnogoljudnijom zemlji svijeta živi otprilike trećina vegetarijanaca i vegana – u nekima dominiraju tek namirnice biljnog porijekla. 
Ovaj curry je jedno od takvih jela. Glavni sastojak su mu gljive, točnije šampinjoni, a poslužuje se s kuhanom rižom i mekanim pogačama po imenu naan. Mi vam donosimo najlakši recept za curry od šampinjona.
Sastojci za curry od šampinjona:
- 500 g šampinjona
 - 400 g rajčice iz konzerve
 - 100 ml vruće vode
 - 50 g maslaca
 - 3-4 češnja češnjaka
 - 2 žlice punomasnog jogurta
 - 2 žlice svježih listića korijandera
 - 1 luk
 - 1 žlica bijelog šećera
 - 1 čajna žličica mljevenog đumbira
 - 1 čajna žličica sjemenki kumina
 - 1 čajna žličica sjemenki komorača
 - ½ čajne žličice mljevene kurkume
 - ½ čajne žličice začinske mješavine garam masala
 - ½ čajne žličice čili praha
 - biljno ulje po želji
 - sol i papar po želji
 
Priprema curryja od šampinjona:
- Gljive nemojte ispirati u vodi. Očetkajte ih i narežite na četvrtine.
 - U tavi rastopite maslac i na njemu prepržite gljive u trajanju od oko 10 minuta, odnosno dok ispari sva tekućina iz njih, a oni počnu dobivati lijepu zlatno-smeđu boju. Stavite ih sa strane.
 - U istu tavu stavite nešto biljnog ulja, zagrijte ga pa na njemu prepržite sjemenke kumina i komorača. Pržite ih oko pola minute uz stalno miješanje dok ne otpuste svoju orašastu aromu.
 - Ubacite u tavu nasjeckani luk i pirjajte ga 10-ak minuta dok ne omekša i ne dobije zlaćanu boju.
 - Smanjite temperaturu i ubacite u tavu nasjeckani češnjak. Pirjajte ga oko pola minute.
 - Dodajte đumbir, kurkumu, čili prah i garam masalu. Pomiješajte.
 - Dodajte nasjeckanu rajčicu i šećer.
 - Sve zajedno kuhajte na umjerenoj temperaturi oko pet do sedam minuta.
 - Uzmite dvije do tri žlice ovog umaka i pomiješajte ga s jogurtom u manjoj zdjelici. Potom sve zajedno vratite u tavu.
 - Podlijte sastojke u tavi vrućom vodom i kuhajte još tri do četiri minute dok se curry ne zgusne. Posolite i popaprite po želji.
 - Vratite gljive u tavu da se zagriju s ostalim sastojcima.
 - Poslužite s listićima svježeg korijandera i kuhanom rižom. Dobar tek!
 

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            