I dok većina stanovnika Sjedinjenih Američkih Država dan započinje doručkom sastavljenim od žitarica i mlijeka ili pak jaja i slanine, u Louisiani je ujutro popularno naručiti nešto "konkretnije" – grillades and grits.

Točnije, riječ je kaši od griza koji se kuha "na slano" s dodatkom maslaca i vrhnja te sljubljuje s pirjanim mesom i povrćem u popularnom smeđem umaku – gravyju. Za pripremu ovog jela koje je osnova kreolske kuhinje najčešće se koristi junetina ili teletina.

Za pripremu griza tradicionalno se ne koriste instant-verzije, već grubo mljevena pšenica koju je potrebno termički obrađivati i po sat ili dva. No mi vam dajemo brži recept.

I uz najbolju organizaciju u kuhinji i prečice, i dalje će vam biti potrebno barem sat vremena za pripremu ovog jela. Baš zato najbolje je recept testirati za vikend kada imate nešto više vremena na raspolaganju.

U Velikoj Britaniji gravy se jede s pireom od krumpira i kobasicama Hrana i piće Recept za smeđi umak koji ide uz sve, a radi se od "ničega"

Sastojci za pirjano meso i griz:

Sastojci za slanu kašu od griza:

  • 250 g instant griza
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • 125 ml mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 1 l vode
  • sol i papar po želji

Sastojci za pirjano meso:

  • 450 g nemasne junetine
  • 300 ml mesnog temeljca
  • 75 g svježe paprike
  • 50 g stapki celera
  • 6 žlice brašna
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice sjeckanog svježeg peršina
  • 1 konzerva sjeckane rajčice (400 g)
  • 1 luk
  • ½ čajne žličice sušenog timijana
  • ½ čajne žličice sušenog bosiljka
  • sol i papar po želji
  • ljuti umak po želji
  • biljno ulje za pirjanje

Griz Zanimljivosti 7 školskih užina iz 80-ih koje (ne) bismo danas rado pojeli

Priprema pirjanog mesa i griza:

  1. Pripremite griz: zagrijte vodu u loncu na štednjaku, pa kad zavrije, ubacite griz uz stalno miješanje da se ne stvore grudice. Smanjite temperaturu na lagano i kuhajte sve zajedno oko tri minute.
  2. Dodajte vrhnje za kuhanje i mlijeko, dobro promiješajte i kuhajte još dvije minute.
  3. Posolite i popaprite po želji. Na kraju umiješajte maslac.
  4. Pripremite meso: narežite meso na kocke debljine oko pet centimetara te ih pomiješajte s četiri žlice brašna. Meso dobro uvaljajte u brašno da prekriva površinu mesa.
  5. Na tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte meso dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju sa svih strana. Stavite ga sa strane.
  6. U istoj tavi prepirjajte luk, celer i papriku narezanu na manje kocke. Pirjajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još minutu-dvije. Uklonite povrće iz tave.
  7. Dodajte u tavu dvije žlice brašna i dvije žlice ulja, pomiješajte ih i pirjajte nekoliko minuta dok brašno ne potamni. Podlijte tada s mesnim temeljcem i dobro promiješajte da uklonite eventualne grudice. Vratite u tavu pirjano povrće i meso.
  8. Podlijte sa sjeckanim rajčicama. Začinite sa sušenim bosiljkom i timijanom, soli, paprom i malo ljutog umaka.
  9. Kuhajte sve zajedno oko 40 do 60 minuta dok se meso termički ne obradi do kraja.
  10. Kuhanu kašu od griza poslužite s mesom i malo svježeg peršina. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju