I dok većina Sjedinjenih Američkih Država dan započinje doručkom sastavljenim od žitarica i mlijeka ili pak jaja i slanine, u Louisiani ujutro je popularno naručiti nešto „konkretnije“ – grillades and grits.

Točnije, riječ je kaši od griza koji se kuha „na slano“ s dodatkom maslaca i vrhnja te sljubljuje s pirjanim mesom i povrćem u popularnom smeđem umaku – gravyju. Za pripremu ovog jela koje je osnova kreolske kuhinje najčešće se koristi junetina ili teletina.

Za pripremu griza se tradicionalno ne koriste instant verzije, već grubo mljevena pšenica koju je potrebno termički obrađivati i po sat ili dva vremena. No mi vam dajemo brži recept.

I uz najbolju organizaciju u kuhinji i prečice, i dalje će vam biti potrebno barem sat vremena za pripremu ovog jela. Baš zato najbolje je recept testirati za vikend kada imate nešto više vremena na raspolaganju.

U Velikoj Britaniji gravy se jede s pireom od krumpira i kobasicama Hrana i piće Recept za smeđi umak koji ide uz sve, a radi se od "ničega"

Sastojci za pirjano meso i griz:

Sastojci za slanu kašu od griza:

  • 250 g instant griza
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • 125 ml mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 1 l vode
  • sol i papar po želji

Sastojci za pirjano meso:

  • 450 g nemasne junetine
  • 300 ml mesnog temeljca
  • 75 g svježe paprike
  • 50 g stapki celera
  • 6 žlice brašna
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice sjeckanog svježeg peršina
  • 1 konzerva sjeckane rajčice (400 g)
  • 1 luk
  • ½ čajne žličice sušenog timijana
  • ½ čajne žličice sušenog bosiljka
  • sol i papar po želji
  • ljuti umak po želji
  • biljno ulje za pirjanje

Griz Zanimljivosti 7 školskih užina iz 80-ih koje (ne) bismo danas rado pojeli

Priprema pirjanog mesa i griza:

  1. Pripremite griz: zagrijte vodu u loncu na štednjaku, pa kad zavrije ubacite griz uz stalno miješanje da se ne stvore grudice. Smanjite temperaturu na lagano i kuhajte sve zajedno oko tri minute.
  2. Dodajte vrhnje za kuhanje i mlijeko, dobro promiješajte i kuhajte još dvije minute.
  3. Posolite i popaprite po želji. Na kraju umiješajte maslac.
  4. Pripremite meso: narežite meso na kocke debljine oko pet centimetara te ih pomiješajte s četiri žlice brašna. Meso dobro uvaljajte u brašno da prekriva površinu mesa.
  5. Na tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte meso dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju sa svih strana. Stavite ga sa strane.
  6. U istoj tavi prepirjajte luk, celer i papriku narezanu na manje kocke. Pirjajte par minuta dok povrće ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još minutu-dvije. Uklonite povrće iz tave.
  7. Dodajte u tavu dvije žlice brašna i dvije žlice ulja, pomiješajte ih i pirjajte par minuta dok brašno ne potamni. Podlijte tada s mesnim temeljcem i dobro promiješajte da uklonite eventualne grudice. Vratite u tavu pirjano povrće i meso.
  8. Podlijte sa sjeckanim rajčicama. Začinite sa sušenim bosiljkom i timijanom, soli, paprom i malo ljutog umaka.
  9. Kuhajte sve zajedno oko 40 do 60 minuta dok se meso termički ne obradi do kraja.
  10. Kuhanu kašu od griza poslužite s mesom i malo svježeg peršina. Dobar tek!

Junačka marinada: Trik koji omekšava meso za 15 minuta Marinada - 3 Marinada - 2 Marinada - 4 +0 Marinada - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju