Na hladan, tmuran i kišan dan u potrazi smo za nekim toplim i finim jelom na žlicu, poput ove ukusne i kremaste juhe od piletine, riže, šampinjona i mrkve.
Za razliku od pilećih juha koje se tradicionalno pripremaju u hrvatskim kućanstvima, u ovu se dodaju i mlijeko i brašno, što jelu daje bijelu boju i kremastu teksturu.
Sastojci:
- 2 komada pilećih prsa
- 250 ml mlijeka
- 220 g šampinjona
- 200 g basmati riže
- 30 g brašna
- 3 žlice maslaca
- 3 mrkve
- 3 češnja češnjaka
- 2 stapke celera
- 1 l pilećeg temeljca
- 1 luk
- 1 žlica svježih listića timijana
- sol i papar po želji
Priprema:
- U velikom loncu zagrijte maslac. Na njemu propirjajte nasjeckani luk, mrkve, celer i gljive.
- Kuhajte sve zajedno dok povrće ne omekša, otprilike pet-šest minuta.
- Dodajte piletinu narezanu na manje komade i pirjajte sve zajedno oko tri do četiri minute.
- Tada dodajte nasjeckani češnjak i timijan, dobro promiješajte i pirjajte još oko jednu minutu.
- Dodajte brašno i miješajte ga dok ne dobije zlatnožutu boju. Za to će vam biti potrebna otprilike jedna minuta.
- Podlijte sve zajedno pilećim temeljcem i mlijekom.
- Dodajte rižu i kuhajte dok se termički ne obradi do kraja zajedno s piletinom.
- Poslužite toplo. Dobar tek!