Lohikeitto je tradicionalna finska juha od lososa koja je popularna i ostatku zemalja na sjeveru Europe. Priprema se u proljeće od jednostavnih i svakodnevnih sastojaka, a poslužuje se vruća sa svježim koprom.

Juha se temelji na ribljem temeljcu koje se priprema od glave, kostiju i kože lososa, dok se filet ove ribe dodaje pred kraj kuhanja juhe kako bi se optimalno termički obradila. U juhu se dodaje krumpir, mrkva i poriluk.

Bijelu boju i kremastu teksturu juha dobiva od vrhnja s 35 posto masnoće koje se dodaje u lokikeitto. Umjesto vrhnja možete dodati i mlijeko, ali svakako valja upotrijebiti ono punomasno.

Slika nije dostupna Hrana i piće To se mora probati! Recept za pečeni losos u finoj marinadi s viskijem

Sastojci za finsku juhu od lososa:

  • 900 g fileta lososa bez kože i kostiju
  • 1 l ribljeg temeljca
  • 500 ml vode
  • 125 ml vrhnja za šlag
  • 30 g brašna
  • 4 srednje velika krumpira
  • 2 mrkve
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlice ulja
  • 1 poriluk
  • 1 limun
  • 1 žlica maslaca
  • sol i papar po želji
  • svježi kopar za posluživanje

Slika nije dostupna Hrana i piće Marinada koja osvaja na prvi zalogaj: Recept za spektakularne ražnjiće od lososa

Priprema finske juhe od lososa:

  1. U loncu zagrijte ulje pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani poriluk. Pirjajte sve zajedno oko dvije minute.
  2. Ubacite u lonac mrkve i krumpir narezane na manje komade i sve zajedno promiješajte. Pirjajte zajedno oko tri do četiri minute.
  3. Dodajte brašno i dobro promiješajte.
  4. Podlijte sve zajedno s ribljim temeljcem i vodom. Dodajte lovorov list, sol i papar.
  5. Kada juha zavrije smanjite temperaturu i pustite da se juha kuha oko 20-ak minuta, odnosno dok se krumpir ne skuha do kraja.
  6. Tada dodajte komadiće lososa i pustite da se sve zajedno kuha još dvije do tri minute dok se riba termički ne obradi do kraja.
  7. Umiješajte vrhnje i maslac na kraju kuhinja.
  8. Poslužite juhu sa svježim koprom i s limunom. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju