Lohikeitto je tradicionalna finska juha od lososa koja je popularna i ostatku zemalja na sjeveru Europe. Priprema se u proljeće od jednostavnih i svakodnevnih sastojaka, a poslužuje se vruća sa svježim koprom.
Juha se temelji na ribljem temeljcu koje se priprema od glave, kostiju i kože lososa, dok se filet ove ribe dodaje pred kraj kuhanja juhe kako bi se optimalno termički obradila. U juhu se dodaje krumpir, mrkva i poriluk.
Bijelu boju i kremastu teksturu juha dobiva od vrhnja s 35 posto masnoće koje se dodaje u lokikeitto. Umjesto vrhnja možete dodati i mlijeko, ali svakako valja upotrijebiti ono punomasno.
Sastojci za finsku juhu od lososa:
- 900 g fileta lososa bez kože i kostiju
- 1 l ribljeg temeljca
- 500 ml vode
- 125 ml vrhnja za šlag
- 30 g brašna
- 4 srednje velika krumpira
- 2 mrkve
- 2 lovorova lista
- 2 žlice ulja
- 1 poriluk
- 1 limun
- 1 žlica maslaca
- sol i papar po želji
- svježi kopar za posluživanje
Priprema finske juhe od lososa:
- U loncu zagrijte ulje pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani poriluk. Pirjajte sve zajedno oko dvije minute.
- Ubacite u lonac mrkve i krumpir narezane na manje komade i sve zajedno promiješajte. Pirjajte zajedno oko tri do četiri minute.
- Dodajte brašno i dobro promiješajte.
- Podlijte sve zajedno s ribljim temeljcem i vodom. Dodajte lovorov list, sol i papar.
- Kada juha zavrije smanjite temperaturu i pustite da se juha kuha oko 20-ak minuta, odnosno dok se krumpir ne skuha do kraja.
- Tada dodajte komadiće lososa i pustite da se sve zajedno kuha još dvije do tri minute dok se riba termički ne obradi do kraja.
- Umiješajte vrhnje i maslac na kraju kuhinja.
- Poslužite juhu sa svježim koprom i s limunom. Dobar tek!