Ovaj tjedan biramo jela koja oduševljavaju na prvi zalogaj, a ne iziskuju dugotrajno stajanje u kuhinji za štednjakom. Riječ je o receptima koje će se svidjeti svima, bez obzira na godine.

Za #MeatlessMonday predlažemo ukusno varivo od graha nadahnuto meksičkom kuhinjom koje se dopunjava prženim trakicama tortilja.

Ljubitelje konkretnijih jela oduševit će složenac od špageta, mljevenog mesa i tri vrste sira, pohana piletina bez jaja i brašna, ali i minijaturna verzija mesne štruce.

Naći će se tu nešto i za ljubitelje slatkog – u subotu spremamo osvježavajuću slasticu koja oponaša okusni profil popularnog ljetnog koktela mohito.

Nastavite čitati tekst i pronađite recepte za ovotjedni jelovnik.

Meksičko varivo od graha i tortilja Meksičko varivo od graha i tortilja (Foto: Shutterstock)

Ponedjeljak, 7.8. – Varivo od graha s tortiljama

Isprobajte ovaj ukusno meksičko varivo od graha i kukuruza s prženim trakicama tortilja. On obiluje začinima i čili prahom, a najčešće se poslužuje s nešto zrelog avokada i svježih listića korijandera. Da biste ga napravili možete samostalno skuhati grah ili poslužiti se onim kuhanim iz konzerve. Evo kako se priprema.

Utorak, 8.8. - Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira

Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira su svojevrsna kombinacija špageta bolonjez i lazanja. Špageti se prvo kuhaju, miješaju s jajetom, maslacem i naribanim parmezanom te stavljaju u vatrostalnu posudu za pečenje kao podlogu za umak na bazi mljevenog mesa. Imamo recept!

Srijeda, 9.8. – Kremasti rižoto s parmezanom

Rižoto je uvijek dobra ideja. Ovo tradicionalno jelo talijanske kuhinje obuhvaća termičku obrade riže na temeljcu i vinu dok ona ne dosegne kremastu teksturu. Riža će biti još finija i kremastija ako na kraju kuhanja dodate malo naribanog parmezana. Evo kako fini ručak možete složiti za pola sata.

Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira (Foto: Shutterstock)

Četvrtak, 10.8. - Pohana piletina bez jaja i brašna

Pohana piletina omiljeno je jelo u brojnim hrvatskim domaćinstvima koja se obično priprema uz dodatak jaja, brašna i krušnih mrvica. Možete je panirati i bez jaja i brašna – premažite je senfom, a potom obložite krušnim mrvicama u koje ste dodali naribani sir i nešto začina. Imamo recept!

Petak, 11.8. – Punjene lignje

Ispunite lignje sočnim punjenjem na bazi krušnih mrvica, kapara, jaja i začina te ih ispirjajte u umaku od rajčice, pa otkrijte zašto je ovaj recept oduševio i slavnog kuhara Jamieja Olivera.

Subota, 12. 8. – Mohito pita

Obožavate ispijati mojito? Napravite kremasti, a osvježavajući desert koji oponaša okuse ovog kubanskog koktela napravljenog na bazi bijelog ruma, limete i mente. Tu je i recept za ovaj divni ljetni deset.

Mesna štruca s pireom Mesna štruca s pireom (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 13.8. – Mini mesna štruca od mljevene junetine

Za nedjeljni ručak pripremite popularno jelo američke gastronomije – mesnu štrucu. Umjesto velike štruce od mljevenog junećeg mesa koja se peče u kalupu za kruh oko 90 minuta, napravite podjednako ukusnu mini verziju za koju će vam biti potrebno tek oko 40 minuta termičke obrade u pećnici. Evo što morate napraviti.

Jednostavno i bez puno filozofiranja: 7 savršenih jela za svaki dan ovoga tjedna Grčki gulaš stifado Spanakpita sa špinatom i sirom Varivo s lećom fakes +0 Grci rade musaku s patlidžanima

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju