Ovaj tjedan biramo jela koja oduševljavaju na prvi zalogaj, a ne iziskuju dugotrajno stajanje u kuhinji za štednjakom. Riječ je o receptima koje će se svidjeti svima, bez obzira na godine.
Za #MeatlessMonday predlažemo ukusno varivo od graha nadahnuto meksičkom kuhinjom koje se dopunjava prženim trakicama tortilja.
Ljubitelje konkretnijih jela oduševit će složenac od špageta, mljevenog mesa i tri vrste sira, pohana piletina bez jaja i brašna, ali i minijaturna verzija mesne štruce.
Naći će se tu nešto i za ljubitelje slatkog – u subotu spremamo osvježavajuću slasticu koja oponaša okusni profil popularnog ljetnog koktela mohito.
Nastavite čitati tekst i pronađite recepte za ovotjedni jelovnik.
Meksičko varivo od graha i tortilja (Foto: Shutterstock)
Ponedjeljak, 7.8. – Varivo od graha s tortiljama
Isprobajte ovaj ukusno meksičko varivo od graha i kukuruza s prženim trakicama tortilja. On obiluje začinima i čili prahom, a najčešće se poslužuje s nešto zrelog avokada i svježih listića korijandera. Da biste ga napravili možete samostalno skuhati grah ili poslužiti se onim kuhanim iz konzerve. Evo kako se priprema.
Utorak, 8.8. - Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira
Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira su svojevrsna kombinacija špageta bolonjez i lazanja. Špageti se prvo kuhaju, miješaju s jajetom, maslacem i naribanim parmezanom te stavljaju u vatrostalnu posudu za pečenje kao podlogu za umak na bazi mljevenog mesa. Imamo recept!
Srijeda, 9.8. – Kremasti rižoto s parmezanom
Rižoto je uvijek dobra ideja. Ovo tradicionalno jelo talijanske kuhinje obuhvaća termičku obrade riže na temeljcu i vinu dok ona ne dosegne kremastu teksturu. Riža će biti još finija i kremastija ako na kraju kuhanja dodate malo naribanog parmezana. Evo kako fini ručak možete složiti za pola sata.
Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira (Foto: Shutterstock)
Četvrtak, 10.8. - Pohana piletina bez jaja i brašna
Pohana piletina omiljeno je jelo u brojnim hrvatskim domaćinstvima koja se obično priprema uz dodatak jaja, brašna i krušnih mrvica. Možete je panirati i bez jaja i brašna – premažite je senfom, a potom obložite krušnim mrvicama u koje ste dodali naribani sir i nešto začina. Imamo recept!
Petak, 11.8. – Punjene lignje
Ispunite lignje sočnim punjenjem na bazi krušnih mrvica, kapara, jaja i začina te ih ispirjajte u umaku od rajčice, pa otkrijte zašto je ovaj recept oduševio i slavnog kuhara Jamieja Olivera.
Subota, 12. 8. – Mohito pita
Obožavate ispijati mojito? Napravite kremasti, a osvježavajući desert koji oponaša okuse ovog kubanskog koktela napravljenog na bazi bijelog ruma, limete i mente. Tu je i recept za ovaj divni ljetni deset.
Mesna štruca s pireom (Foto: Shutterstock)
Nedjelja, 13.8. – Mini mesna štruca od mljevene junetine
Za nedjeljni ručak pripremite popularno jelo američke gastronomije – mesnu štrucu. Umjesto velike štruce od mljevenog junećeg mesa koja se peče u kalupu za kruh oko 90 minuta, napravite podjednako ukusnu mini verziju za koju će vam biti potrebno tek oko 40 minuta termičke obrade u pećnici. Evo što morate napraviti.
Jednostavno i bez puno filozofiranja: 7 savršenih jela za svaki dan ovoga tjedna +0