Meksičku kuhinju nemoguće je zamisliti bez tortilja od pšeničnog ili kukuruznog brašna. Te tanke pogače od brašna i vode koriste se na različite načine – pune se kuhanom rižom, mljevenim mesom i povrćem, prže na tavi sa sirom i drugim sastojcima, a mogu se narezati na trakice i poslužiti u varivu.
Pržene trakice tortilja sjajan su dodatak meksičkom varivu od graha i kukuruza koje obiluje čili prahom i drugim začinima, a obično se poslužuje s nešto zrelog avokada i svježih listića korijandra. Možete ih poslužiti i s nešto naribanog sira i kiselog vrhnja.
U meksičkim receptima najčešće se koristi crni grah, no možete upotrijebiti i smeđi. Grah možete samostalno skuhati, a ako želite skratiti vrijeme pripreme, možete se poslužiti i onim iz konzerve.
Sastojci za varivo od grah s trakicama od tortilja:
- 1 l povrtnog temeljca
- 800 ml nasjeckanih rajčica iz konzerve
- 150 g kukuruza šećerca
- 6-8 kukuruznih tortilja
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 konzerve graha od 400 g
- 2 čajne žličice čili praha
- 2 čajne žličice mljevenog kumina
- 1 luk
- 1 paprika
- 1 čili papričica
- 1 limeta
- 1 avokado
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
- svježi korijandar za posluživanje
Priprema variva od graha s trakicama tortilje:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Očistite i narežite luk, papriku, čili papričicu i češnjak na manje komade.
- U loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckano povrće. Pirjajte oko pet minuta dok povrće ne omekša.
- Podlijte povrće s rajčicama iz konzerve i povrtnim temeljcem.
- Dodajte kuhani i ocijeđeni grah iz konzerve te kukuruz šećerac. Začinite solju, paprom, kuminom u prahu i čili prahom.
- Kada varivo zakuha, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuha oko pola sata.
- Kukuruzne tortilje narežite na trakice debljine oko jednog centimetra, pokapajte ih s nešto ulja i posolite. Uredno ih položite na lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 10 minuta dok ne postanu hrskave. Na pola pečenja preokrenite trakice u pećnici.
- Pred kraj kuhanja variva umiješajte svježe listiće korijandra i pečene trakice tortilja. Poslužite sa svježe iscijeđenim sokom limete i nešto narezanog avokada. Dobar tek!