Meksičku kuhinju nemoguće je zamisliti bez tortilja od pšeničnog ili kukuruznog brašna. Te tanke pogače od brašna i vode koriste se na različite načine – pune se kuhanom rižom, mljevenim mesom i povrćem, prže na tavi sa sirom i drugim sastojcima, a mogu se narezati na trakice i poslužiti u varivu.

Pržene trakice tortilja sjajan su dodatak meksičkom varivu od graha i kukuruza koje obiluje čili prahom i drugim začinima, a obično se poslužuje s nešto zrelog avokada i svježih listića korijandra. Možete ih poslužiti i s nešto naribanog sira i kiselog vrhnja.

U meksičkim receptima najčešće se koristi crni grah, no možete upotrijebiti i smeđi. Grah možete samostalno skuhati, a ako želite skratiti vrijeme pripreme, možete se poslužiti i onim iz konzerve.

Sastojci za varivo od grah s trakicama od tortilja:

  • 1 l povrtnog temeljca
  • 800 ml nasjeckanih rajčica iz konzerve
  • 150 g kukuruza šećerca
  • 6-8 kukuruznih tortilja
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2 konzerve graha od 400 g
  • 2 čajne žličice čili praha
  • 2 čajne žličice mljevenog kumina
  • 1 luk
  • 1 paprika
  • 1 čili papričica
  • 1 limeta
  • 1 avokado
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji
  • svježi korijandar za posluživanje

Priprema variva od graha s trakicama tortilje:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Očistite i narežite luk, papriku, čili papričicu i češnjak na manje komade.
  3. U loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckano povrće. Pirjajte oko pet minuta dok povrće ne omekša.
  4. Podlijte povrće s rajčicama iz konzerve i povrtnim temeljcem.
  5. Dodajte kuhani i ocijeđeni grah iz konzerve te kukuruz šećerac. Začinite solju, paprom, kuminom u prahu i čili prahom.
  6. Kada varivo zakuha, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuha oko pola sata.
  7. Kukuruzne tortilje narežite na trakice debljine oko jednog centimetra, pokapajte ih s nešto ulja i posolite. Uredno ih položite na lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 10 minuta dok ne postanu hrskave. Na pola pečenja preokrenite trakice u pećnici.
  8. Pred kraj kuhanja variva umiješajte svježe listiće korijandra i pečene trakice tortilja. Poslužite sa svježe iscijeđenim sokom limete i nešto narezanog avokada. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju