Ako je i vama najveća mana kuhanja upravo smišljanje odgovora na pitanje što danas jesti, muke možete skratiti tjednim planiranjem. Ovaj tjedan pripremili smo vam specijalitete u kojima ima dovoljno povrća, ali i proteina – a nismo zaboravili niti nešto slatko za kraj tjedna. Većinu namirnica možete kupiti u jednom šusu, pa ne morate iz dana u dan mozgati o odlasku u trgovinu, no pazite da sastojci poput mesa ipak budu što svježiji. Pa krenimo…

PONEDJELJAK – APŠMALCANE PROKULICE

Apšmalcane mahune popularan su zagrebački specijalitet - riječ je o zelenim mahunama koje se prvotno skuhaju u vodi, a potom preprže na nekoj vrsti masnoće s krušnim mrvicama. Ime su dobile prema njemačkoj riječ za masnoću – schmaltz. Po vrlo sličnom principu možete pripremiti i prokulice ili kelj pupčar. Umjesto na ulju ili maslacu krušne mrvice prepržite na masnoći od pečenog špeka, a potom ih sljubite s ovim povrćem. Ovdje kliknite za recept.

UTORAK – JETRICA S PIREOM OD KRUMPIRA

Svinjska jetra namirnica je visoke hranjive vrijednosti – odličan je izvor željeza, folne kiseline, vitamina A i vitamina B12. Kada se jetra pripreme na odgovarajući način, tope se u ustima, a u okusu uživaju i oni koji inače nisu ljubitelji iznutrica. Da biste uživali u jelu na bazi jetre, važno je kupiti svježu namirnicu. Jetrica se mogu smrznuti u zamrzivaču prije termičke obrade, ali najbolje rezultate dobit ćete ako kupite svjež proizvod iz provjerenih izvora i odmah se bacite na pripremu. Recept pronađite ovdje.

SRIJEDA – PIRJANI KUPUS

Da biste ispirjali kupus, potrebna vam je jedna glavica ovoga povrća i nekoliko dodatnih začina te 20-ak minuta slobodnog vremena. Imajte na umu da se ovo jelo priprema u velikom loncu ili tavi – svježe narezan kupus ima ogroman volumen, no on će se tijekom termičke obrade smanjiti. Ispirjan kupus možete poslužiti kao prilog brojnim jelima – fantastičan je uz tjesteninu ili pečeno meso. Ovdje kliknite za recept.

Tikka Masala Tikka Masala (Foto: Shutterstock)

ČETVRTAK – TIKKA MASALA

Tikka masala jelo je u kojem ćete pronaći tipične okuse i mirise indijske kuhinje, ali pitanje je dolazi li taj specijalitet od pečene piletine u bogato začinjenom umaku iz Indije. Koliko je kuhara, toliko je i recepata za ovo jelo, a mnogi smatraju kako je tikka masala zapravo spoj indijske i britanske kuhinje. Ovo jelo jednostavno pripremite kod kuće, a na popisu za kupnju osim piletine naći će se i mirisni začini. Recept pronađite ovdje.

PETAK – SALATA OD TUNE 

Salata od krumpira jednostavno je jelo koje se uz prave dodatke lako pretvara u hranjivi ručak ili večeru. Kako bi bila slasna, birajte voštani krumpir. Brašnasti će se lako prekuhati i raspadati prilikom miješanja. Recept pronađite ovdje.

SUBOTA – POHANI SVINJSKI KOTLETI 

Što bi svjetska kuhinja bila bez pohanog mesa? Veliko ništa! Nijemci i Austrijanci paniraju teletinu i svinjetinu s jajima, brašnom i krušnim mrvicama, a potom ga prže u dubokom ulju. Japanci obožavaju hrskavu piletinu katsu, a Talijani peku meso alla milanese. Mi vam donosimo recept za pohane svinjske kotlete koje kombiniraju kuharske tehnike različitih zemalja. Ovdje kliknite za recept.

Baskijski cheesecake Baskijski cheesecake (Foto: Shutterstock)

NEDJELJA – BASKIJSKI CHEESECAKE 

Baskijski zagoreni cheesecake hit je u pripremi torti od sira u svijetu. Ono čime se Španjolci u Baskiji slade već godinama, ostatak svijeta tek je nedavno otkrio. I oduševljen je rezultatima. Kao što ime govori, važno je da vam ova torta od sira zagori, što se postiže produljenim pečenjem u vrlo vrućoj pećnici. Zagoreni dio daje cijelom desertu gorku dimenziju koja se savršeno sljubljuje s kremastom slatkoćom sira te osigurava neponovljivo gastronomsko iskustvo. Kad malo bolje razmislimo, crème brulee igra na ovu kartu već desetljećima. Ovdje kliknite za recept.

Pola kilograma za dva eura: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje Dodajte ih u smoothie Jedite krekere s raznim sjemenkama Dodajte ih u avokado tost +0 Lanene sjemenke se lakše probavljaju kada se jedu smljevene
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju