Baskijski zagoreni cheesecake je hit u pripremi torti od sira u svijetu. Ono s čim se Španjolci u Baskiji slade već godinama, ostatak svijeta tek je nedavno otkrio. I oduševljeni su rezultatima.

Kao što ime govori, važno je da vam ova torta od sira zagori što se postiže produljenim pečenjem u vrlo vrućoj pećnici. No umjesto da frustrirano stružete zagoreni dio s vaše omiljene torte, taj cheesecake se poslužuje sa svim tamnim dijelovima.

Zagoreni dio daje cijelom desertu gorku dimenziju koja se savršeno sljubljuje s kremastom slatkoćom sira te osigurava neponovljivo gastronomsko iskustvo. Kad malo bolje razmislimo crème brulee igra “na ovu kartu” već desetljećima.

U nastavku teksta pročitajte recept chefa Johna za zagoreni baskijski cheesecake koji će ispasti fantastično i najzaboravnijima u kuhinji.

Baskijski cheesecake Baskijski cheesecake (Foto: Shutterstock)

Sastojci za zagoreni cheesecake:

  • 680 g kremastog sira
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 200 grama šećera
  • 4 velika jaja
  • 3 žlice brašna
  • ½ čajne žličice soli
  • ½ čajne žličice ekstrakta vanilije

Priprema zagorenog cheesecakea:

  1. Uz pomoć miksera ili ručno pomiješajte kremasti sir sobne temperature, šećer, brašno i sol. Kad dobijete glatku smjesu počnite ubacivati jedno po jedno jaje.
  2. Kad izmiksate sva jaja dodajte ekstrat vanilije i slatko vrhnje.
  3. Glatku smjesu za cheesecake prebacite u namašćeni kalup za pečenje (promjera 22 centimetara) koji ste dodatno obložili namašćenim papirom za pečenje.
  4. Ulijte smjesu u okrugli kalup za kolače i torte te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 50 do 55 minuta.
  5. Po isteku tog vremena povisite temperaturu pećnice na 220 stupnjeva Celzijusa i pecite još deset minuta.
  6. Izvadite kalup iz pećnice i pustite da se do kraja ohladi. Ohladite u hladnjaku prije posluživanja. Dobar tek!

U YouTube videu Food Wishesa pogledajte kako chef John priprema tortu od sira.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju