Baskijski zagoreni cheesecake je hit u pripremi torti od sira u svijetu. Ono s čim se Španjolci u Baskiji slade već godinama, ostatak svijeta tek je nedavno otkrio. I oduševljeni su rezultatima.
Kao što ime govori, važno je da vam ova torta od sira zagori što se postiže produljenim pečenjem u vrlo vrućoj pećnici. No umjesto da frustrirano stružete zagoreni dio s vaše omiljene torte, taj cheesecake se poslužuje sa svim tamnim dijelovima.
Zagoreni dio daje cijelom desertu gorku dimenziju koja se savršeno sljubljuje s kremastom slatkoćom sira te osigurava neponovljivo gastronomsko iskustvo. Kad malo bolje razmislimo crème brulee igra “na ovu kartu” već desetljećima.
U nastavku teksta pročitajte recept chefa Johna za zagoreni baskijski cheesecake koji će ispasti fantastično i najzaboravnijima u kuhinji.
Sastojci za zagoreni cheesecake:
- 680 g kremastog sira
- 300 ml slatkog vrhnja
- 200 grama šećera
- 4 velika jaja
- 3 žlice brašna
- ½ čajne žličice soli
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
Priprema zagorenog cheesecakea:
- Uz pomoć miksera ili ručno pomiješajte kremasti sir sobne temperature, šećer, brašno i sol. Kad dobijete glatku smjesu počnite ubacivati jedno po jedno jaje.
- Kad izmiksate sva jaja dodajte ekstrat vanilije i slatko vrhnje.
- Glatku smjesu za cheesecake prebacite u namašćeni kalup za pečenje (promjera 22 centimetara) koji ste dodatno obložili namašćenim papirom za pečenje.
- Ulijte smjesu u okrugli kalup za kolače i torte te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 50 do 55 minuta.
- Po isteku tog vremena povisite temperaturu pećnice na 220 stupnjeva Celzijusa i pecite još deset minuta.
- Izvadite kalup iz pećnice i pustite da se do kraja ohladi. Ohladite u hladnjaku prije posluživanja. Dobar tek!
U YouTube videu Food Wishesa pogledajte kako chef John priprema tortu od sira.