Kupus je kralj zime. Ovo zeljasto povrće obiluje vitaminom C i mnogim drugim važnim nutrijentima koje snaže imunitet. U Hrvatskoj se jede najčešće sirov na salatu, kuhan u varivima ili kiseljen te poslužen s kobasicama i grahom.

Jeste li ikada pokušali ispirajati svježi kupus? Ako se dosad niste upustili u ovu kulinarsku pustolovinu, sada je pravi trenutak.

Da biste ispirjali kupus potrebno vam je jedna glavica ovoga povrća i nekoliko dodatnih začina te 20-ak minuta slobodnog vremena.

Imajte na umu da se ovo jelo priprema u velikom loncu ili tavi – svježe narezan kupus ima ogroman volumen, no on će se tijekom termičke obrade smanjiti.

Ispirjan kupus možete poslužiti kao prilog brojnim jelima, a najfiniji će biti serviran uz pire od krumpira i pečeno meso.

Sastojci:

  • 1 glavica svježeg kupusa od oko 1 kg
  • 1 žlica ulja
  • 1 žlica maslaca
  • ½ žlice jabučnog octa
  • prstohvat soli i papra
  • malo timijana po želji

Priprema:

  1. Prepolovite glavicu kupusa, odstranite korijen, a ostatak narežite na tanke trake.
  2. U velikom loncu zagrijte ulje i maslac, pa dodajte svježe narezan kupus.
  3. Sve dobro posolite i popaprite i pustite da se pirja 15-ak minuta uz povremeno miješanje.
  4. Pirjani kupus uklonite s vatre i u njega umiješajte jabučni ocat, a po želji možete ga začiniti i s malo timijana. Dobar tek!

3 recepta za najfiniju salatu od svježeg kupusa, mrkve i luka Svježi kupus sastavni je dio svake coleslaw salate Coleslaw s preljevom na bazi luka Coleslaw s preljevom od maslinova ulja i limunova soka +0 Coleslaw s kremastim preljevom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju