Kupus je kralj zime, ali volimo ga u svako doba. Ovo zeljasto povrće obiluje vitaminom C i mnogim drugim važnim nutrijentima koje snaže imunitet. U Hrvatskoj se jede najčešće sirov na salatu, kuhan u varivima ili kiseljen te poslužen s kobasicama i grahom.
Jeste li ikada pokušali ispirajati svježi kupus? Ako se dosad niste upustili u ovu kulinarsku pustolovinu, sada je pravi trenutak.
Da biste ispirjali kupus potrebno vam je jedna glavica ovoga povrća i nekoliko dodatnih začina te 20-ak minuta slobodnog vremena.
Imajte na umu da se ovo jelo priprema u velikom loncu ili tavi – svježe narezan kupus ima ogroman volumen, no on će se tijekom termičke obrade smanjiti.
Ispirjan kupus možete poslužiti kao prilog brojnim jelima, a najfiniji će biti serviran uz pire od krumpira i pečeno meso.
Sastojci:
- 1 glavica svježeg kupusa od oko 1 kg
- 1 žlica ulja
- 1 žlica maslaca
- ½ žlice jabučnog octa
- prstohvat soli i papra
- malo timijana po želji
Priprema:
- Prepolovite glavicu kupusa, odstranite korijen, a ostatak narežite na tanke trake.
- U velikom loncu zagrijte ulje i maslac, pa dodajte svježe narezan kupus.
- Sve dobro posolite i popaprite i pustite da se pirja 15-ak minuta uz povremeno miješanje.
- Pirjani kupus uklonite s vatre i u njega umiješajte jabučni ocat, a po želji možete ga začiniti i s malo timijana. Dobar tek!
3 recepta za najfiniju salatu od svježeg kupusa, mrkve i luka +0