Tikka Masala je jelo u kojem ćete pronaći tipične okuse i mirise indijske kuhinje, ali pitanje je dolazi li taj specijalitet od pečene piletine u bogato začinjenom umaku iz Indije. Koliko je kuhara, toliko je i recepata za ovo jelo, a mnogi smatraju kako je Tikka Masala zapravo spoj indijske i britanske kuhinje.
Ako je to točno, Britanci su indijskom jelu dodali umak kako bi ga prilagodili vlastitu ukusu. Bilo kako bilo, Tikka Masala je nevjerojatno popularna u Britaniji, gdje se masovno prodaje i u supermarketima kao gotovo jelo koje treba kratko dovršiti kod kuće, a često ćete je naći i u indijskim restoranima diljem Europe. Tikka Masalu jednostavno pripremite kod kuće, a na popisu za kupnju osim piletine naći će se i mirisni začini.
Sastojci za tikka masalu:
Marinada za meso:
- 700 g pilećih prsa bez kože i kostiju
- 50 g jogurta
- 1 žlica ulja od kikirikija
- 2 žlice soka limuna ili limete
- 1-2 češnja češnjaka
Umak:
- 1 žličica korijandera
- 1 žličica kumina
- ½ žličice kardamona
- ½ žličice muškatnog orašćića
- 1 žličica crvene paprike
- ½ žličice kajenskog papra
- 1 žlica naribanog svježeg đumbira
- 4 žlice maslaca
- 1 veliki luk
- 3 dl pirea od rajčice (svježeg ili iz konzerve)
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- 2 dl vode
- sol i papar po želji
- svježi korijander za ukras
Priprema Tikke Masale:
- Pomiješajte sastojke za marinadu pa premažite piletinu. Pustite da se piletina marinira dok vi kuhate umak.
- Propržite na umjernoj vatri crveni luk nasjeckan na sitne kockice s maslacem. Bit će vam potrebno otprlike pet minuta da luk dobije lijepu zlatnožutu boju.
- Luku dodajte začine: sjemenke korijandera, kumin, kardamon, muškatni oraščić, papriku, kajenski papar i svježi đumbir.
- Potom dodajte dodajte pire od rajčice, vodu i vrhnje za kuhanje, te prstohvat soli. Pustite da umak provrije, pa smanjite temperaturu i lagano krčkajte desetak minuta.
- Na vrućoj tavi i malo ulja od kikirikija (možete upotrijebiti i obično biljno ulje) prepržite mariniranu piletinu s jedne i druge strane.
- Kad piletinu ispečete, pustite da se barem pet minuta stabiliziraju sokovi u mesu, pa je narežite na manje komade i dodajte umaku.
- Nasjeckajte svježi korijander i njime ukrasite umak. Poslužite uz kuhanu rižu dugog zrna (npr. Basmati) i tople naan pogače.
Dobar tek!
Superzdravi ošmugalj: "Morski vlasac" koji bi se češće trebao naći na našim tanjurima +0