Tikka Masala je jelo u kojem ćete pronaći tipične okuse i mirise indijske kuhinje, ali pitanje je dolazi li taj specijalitet od pečene piletine u bogato začinjenom umaku iz Indije. Koliko je kuhara, toliko je i recepata za ovo jelo, a mnogi smatraju kako je Tikka Masala zapravo spoj indijske i britanske kuhinje.

Ako je to točno, Britanci su indijskom jelu dodali umak kako bi ga prilagodili vlastitu ukusu. Bilo kako bilo, Tikka Masala je nevjerojatno popularna u Britaniji, gdje se masovno prodaje i u supermarketima kao gotovo jelo koje treba kratko dovršiti kod kuće, a često ćete je naći i u indijskim restoranima diljem Europe. Tikka Masalu jednostavno pripremite kod kuće, a na popisu za kupnju osim piletine naći će se i mirisni začini. 

Sastojci za tikka masalu:

Marinada za meso:

  • 700 g pilećih prsa bez kože i kostiju
  • 50 g jogurta
  • 1 žlica ulja od kikirikija
  • 2 žlice soka limuna ili limete
  • 1-2 češnja češnjaka

Umak:

  • 1 žličica korijandera
  • 1 žličica kumina
  • ½ žličice kardamona
  • ½ žličice muškatnog orašćića
  • 1 žličica crvene paprike
  • ½ žličice kajenskog papra
  • 1 žlica naribanog svježeg đumbira
  • 4 žlice maslaca
  • 1 veliki luk
  • 3 dl pirea od rajčice (svježeg ili iz konzerve)
  • 1 dl vrhnja za kuhanje
  • 2 dl vode
  • sol i papar po želji
  • svježi korijander za ukras

Priprema Tikke Masale:

  1. Pomiješajte sastojke za marinadu pa premažite piletinu. Pustite da se piletina marinira dok vi kuhate umak.
  2. Propržite na umjernoj vatri crveni luk nasjeckan na sitne kockice s maslacem. Bit će vam potrebno otprlike pet minuta da luk dobije lijepu zlatnožutu boju.
  3. Luku dodajte začine: sjemenke korijandera, kumin, kardamon, muškatni oraščić, papriku, kajenski papar i svježi đumbir.
  4. Potom dodajte dodajte pire od rajčice, vodu i vrhnje za kuhanje, te prstohvat soli. Pustite da umak provrije, pa smanjite temperaturu i lagano krčkajte desetak minuta.
  5. Na vrućoj tavi i malo ulja od kikirikija (možete upotrijebiti i obično biljno ulje) prepržite mariniranu piletinu s jedne i druge strane.
  6. Kad piletinu ispečete, pustite da se barem pet minuta stabiliziraju sokovi u mesu, pa je narežite na manje komade i dodajte umaku.
  7. Nasjeckajte svježi korijander i njime ukrasite umak. Poslužite uz kuhanu rižu dugog zrna (npr. Basmati) i tople naan pogače.

Dobar tek!

Superzdravi ošmugalj: "Morski vlasac" koji bi se češće trebao naći na našim tanjurima Ošmugalj - 3 Ošmugalj - 2 +0 Ošmugalj - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju