Tikka Masala je jelo u kojem ćete pronaći tipične okuse i mirise indijske kuhinje, ali pitanje je dolazi li taj specijalitet od pečene piletine u bogato začinjenom umaku iz Indije. Koliko je kuhara, toliko je i recepata za ovo jelo, a mnogi smatraju kako je Tikka Masala zapravo spoj indijske i britanske kuhinje.

U trendu Prodaja nekih vrsta iznutrica u SAD-u je zabranjene Od 1971. godine U Hrvatskoj se ovaj komad mesa može kupiti u bilo kojoj mesnici, a u SAD-u je prodaja zabranjena zakonom Tuzla - 2 Panonika Slana jezera: Omiljeno "morsko" kupalište u koje Slavonci dolaze zbog niskih cijena i dobre zabave Kuća od soli, Lošinj, Airbnb - 7 Na osami Samo 10 metara od mora: Kućica od 30 kvadrata na Lošinju savršen je izbor za miran odmor

Ako je to točno, Britanci su indijskom jelu dodali umak kako bi ga prilagodili vlastitu ukusu. Bilo kako bilo, Tikka Masala je nevjerojatno popularna u Britaniji, gdje se masovno prodaje i u supermarketima kao gotovo jelo koje treba kratko dovršiti kod kuće, a često ćete je naći i u indijskim restoranima diljem Europe. Tikka Masalu jednostavno pripremite kod kuće, a na popisu za kupnju osim piletine naći će se i mirisni začini. 

Sastojci za tikka masalu:

Marinada za meso:

  • 700 g pilećih prsa bez kože i kostiju
  • 50 g jogurta
  • 1 žlica ulja od kikirikija
  • 2 žlice soka limuna ili limete
  • 1-2 češnja češnjaka

Umak:

  • 1 žličica korijandera
  • 1 žličica kumina
  • ½ žličice kardamona
  • ½ žličice muškatnog orašćića
  • 1 žličica crvene paprike
  • ½ žličice kajenskog papra
  • 1 žlica naribanog svježeg đumbira
  • 4 žlice maslaca
  • 1 veliki luk
  • 3 dl pirea od rajčice (svježeg ili iz konzerve)
  • 1 dl vrhnja za kuhanje
  • 2 dl vode
  • sol i papar po želji
  • svježi korijander za ukras

Priprema Tikke Masale:

  1. Pomiješajte sastojke za marinadu pa premažite piletinu. Pustite da se piletina marinira dok vi kuhate umak.
  2. Propržite na umjernoj vatri crveni luk nasjeckan na sitne kockice s maslacem. Bit će vam potrebno otprlike pet minuta da luk dobije lijepu zlatnožutu boju.
  3. Luku dodajte začine: sjemenke korijandera, kumin, kardamon, muškatni oraščić, papriku, kajenski papar i svježi đumbir.
  4. Potom dodajte dodajte pire od rajčice, vodu i vrhnje za kuhanje, te prstohvat soli. Pustite da umak provrije, pa smanjite temperaturu i lagano krčkajte desetak minuta.
  5. Na vrućoj tavi i malo ulja od kikirikija (možete upotrijebiti i obično biljno ulje) prepržite mariniranu piletinu s jedne i druge strane.
  6. Kad piletinu ispečete, pustite da se barem pet minuta stabiliziraju sokovi u mesu, pa je narežite na manje komade i dodajte umaku.
  7. Nasjeckajte svježi korijander i njime ukrasite umak. Poslužite uz kuhanu rižu dugog zrna (npr. Basmati) i tople naan pogače.

Dobar tek!

Superzdravi ošmugalj: "Morski vlasac" koji bi se češće trebao naći na našim tanjurima Ošmugalj - 3 Ošmugalj - 2 +0 Ošmugalj - 1