Apšmalcane mahune popularan su zagrebački specijalitet - riječ je o zelenim mahunama koje se prvotno skuhaju u vodi, a potom preprže na nekoj vrsti masnoće s krušnim mrvicama. Ime su dobile prema njemačkoj riječ za masnoću – schmaltz.

Po vrlo sličnom principu možete pripremiti i prokulice ili kelj pupčar. Umjesto na ulju ili maslacu, krušne mrvice prepržite na masnoći od pečenog špeka, a potom ih sljubite s ovim povrćem.

Svježinu apšmalcanim prokulicama dat će malo limuna – iscijedite plod i dodajte sok pred kraj termičke obrade. Ako na raspolaganju imate organski limun, u jelo možete naribati i malo aromatične korice.

Sastojci:

  • 400 g prokulica
  • 150 g špeka
  • 100 g krušnih mrvica
  • 2 žlice limunova soka
  • malo limunove korice
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Očistite prokulice i po želji prerežite na pola.
  2. Stavite ih u zasoljenu vodu i kuhajte oko pet minuta dok povrće ne omekša. Ocijedite prokulice i stavite ih sa strane.
  3. Nasjeckajte špek na male komadiće i prepržite ih na tavi.
  4. Kada se otopi masnoća iz špeka dodajte krušne mrvice, sve dobro posolite i popaprite. Pirjajte sve zajedno oko minutu ili dvije dok se krušne mrvice ne tostiraju.
  5. Ubacite napola kuhane prokulice u tavu s krušnim mrvicama i špekom. Promiješajte i pržite sve zajedno minutu ili dvije da se sastojci sljube.
  6. Začinite limunovim sokom i dodajte malo naribane limunove korice po želji.
  7. Poslužite jelo toplo. Dobar tek!

5 recepata za fina jela s mahunama koja će obožavati i oni koji nisu veliki ljubitelji povrća Mahune pirjane s lukom i rajčicama Mahune su ljetno povrće U mahune možete dodati i malo špeka +1 Gulaš s mahunama

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju