Apšmalcane mahune popularan su zagrebački specijalitet - riječ je o zelenim mahunama koje se prvotno skuhaju u vodi, a potom preprže na nekoj vrsti masnoće s krušnim mrvicama. Ime su dobile prema njemačkoj riječ za masnoću – schmaltz.
Po vrlo sličnom principu možete pripremiti i prokulice ili kelj pupčar. Umjesto na ulju ili maslacu, krušne mrvice prepržite na masnoći od pečenog špeka, a potom ih sljubite s ovim povrćem.
Svježinu apšmalcanim prokulicama dat će malo limuna – iscijedite plod i dodajte sok pred kraj termičke obrade. Ako na raspolaganju imate organski limun, u jelo možete naribati i malo aromatične korice.
Sastojci:
- 400 g prokulica
- 150 g špeka
- 100 g krušnih mrvica
- 2 žlice limunova soka
- malo limunove korice
- sol i papar po želji
Priprema:
- Očistite prokulice i po želji prerežite na pola.
- Stavite ih u zasoljenu vodu i kuhajte oko pet minuta dok povrće ne omekša. Ocijedite prokulice i stavite ih sa strane.
- Nasjeckajte špek na male komadiće i prepržite ih na tavi.
- Kada se otopi masnoća iz špeka dodajte krušne mrvice, sve dobro posolite i popaprite. Pirjajte sve zajedno oko minutu ili dvije dok se krušne mrvice ne tostiraju.
- Ubacite napola kuhane prokulice u tavu s krušnim mrvicama i špekom. Promiješajte i pržite sve zajedno minutu ili dvije da se sastojci sljube.
- Začinite limunovim sokom i dodajte malo naribane limunove korice po želji.
- Poslužite jelo toplo. Dobar tek!
5 recepata za fina jela s mahunama koja će obožavati i oni koji nisu veliki ljubitelji povrća +0