Svinjska jetra namirnica je visoke hranjive vrijednosti – ona predstavlja odličan izvor željeza, folne kiseline, vitamina A i vitamina B12.

Kada se jetra pripreme na odgovarajući način, tope se u ustima, a u okusu uživaju i oni koji inače nisu ljubitelji iznutrica.

Da biste uživali u jelu na bazi jetre, važno je kupiti svježu namirnicu. Jetrica se mogu smrznuti u zamrzivaču prije termičke obrade, ali najbolje rezultate dobit ćete ako kupite svjež proizvod iz provjerenih izvora i odmah se bacite na pripremu.

Jetru je poželjno narezati na tanke kriške i namočiti u mlaćenici ili mlijeku barem dva sata prije termičke obrade. Ne zaboravite staviti namočena jetrica u hladnjak.

Sastojci:

  • 500 g svježih svinjskih jetrica
  • 500 ml mesnog temeljca
  • 500 ml mlaćenice
  • 50 g špeka
  • 45 g bijelog brašna
  • 2 žlice kečapa
  • 1 veći luk
  • ulje po želji
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Narežite jetru na tanke kriške i stavite u mlaćenicu. Mlaćenica bi trebala pokrivati jetru. Držite jetru u hladnjaku oko dva sata
  2. Ocijedite jetru (i bacite mlaćenicu u kojoj se jetra namakala). Papirnatim ručnikom uklonite višak tekućine s površine jetre.
  3. Jetru uvaljajte u 20-ak grama brašna.
  4. Špek narežite na manje kriške i prepecite na tavi.
  5. Dodajte pobrašnjene komade jetre, posolite i popaprite i pecite oko jedne do dvije minute sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Odložite ih sa strane zajedno s prepečenim komadićima špeka.
  6. Na preostaloj masnoći prepržite luk narezan na tanke kriške. Po potrebi možete uliti ulja u tavu. Posolite i popaprite luk i pirjajte ga oko pet minuta dok ne omekša i ne dobije zlatno-smeđu boju.
  7. Dodajte u tavu ostatak brašna. Dobro promiješajte i podlijte mesnim temeljcem.
  8. Kada temeljac zavrije, dodajte kečap, sve dobro promiješajte i kuhajte dok se umak ne zgusne.
  9. Pred kraj kuhanja vratite u tavu prepirjani špek i jetru i kuhajte sve zajedno još oko dvije do tri minute. Posolite i poparite po potrebi.
  10. Jetrica u umaku poslužite s pireom od krumpira. Dobar tek!

5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine Sporo pečena svinjetina Svinjski obrazi/Ilustracija Tangsuyuk hrskava korejska svinjetina +0 Svinjetina se može pripremiti na razne načine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju