Svinjska jetra namirnica je visoke hranjive vrijednosti – ona predstavlja odličan izvor željeza, folne kiseline, vitamina A i vitamina B12.
Kada se jetra pripreme na odgovarajući način, tope se u ustima, a u okusu uživaju i oni koji inače nisu ljubitelji iznutrica.
Da biste uživali u jelu na bazi jetre, važno je kupiti svježu namirnicu. Jetrica se mogu smrznuti u zamrzivaču prije termičke obrade, ali najbolje rezultate dobit ćete ako kupite svjež proizvod iz provjerenih izvora i odmah se bacite na pripremu.
Jetru je poželjno narezati na tanke kriške i namočiti u mlaćenici ili mlijeku barem dva sata prije termičke obrade. Ne zaboravite staviti namočena jetrica u hladnjak.
Sastojci:
- 500 g svježih svinjskih jetrica
- 500 ml mesnog temeljca
- 500 ml mlaćenice
- 50 g špeka
- 45 g bijelog brašna
- 2 žlice kečapa
- 1 veći luk
- ulje po želji
- sol i papar po želji
Priprema:
- Narežite jetru na tanke kriške i stavite u mlaćenicu. Mlaćenica bi trebala pokrivati jetru. Držite jetru u hladnjaku oko dva sata
- Ocijedite jetru (i bacite mlaćenicu u kojoj se jetra namakala). Papirnatim ručnikom uklonite višak tekućine s površine jetre.
- Jetru uvaljajte u 20-ak grama brašna.
- Špek narežite na manje kriške i prepecite na tavi.
- Dodajte pobrašnjene komade jetre, posolite i popaprite i pecite oko jedne do dvije minute sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Odložite ih sa strane zajedno s prepečenim komadićima špeka.
- Na preostaloj masnoći prepržite luk narezan na tanke kriške. Po potrebi možete uliti ulja u tavu. Posolite i popaprite luk i pirjajte ga oko pet minuta dok ne omekša i ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Dodajte u tavu ostatak brašna. Dobro promiješajte i podlijte mesnim temeljcem.
- Kada temeljac zavrije, dodajte kečap, sve dobro promiješajte i kuhajte dok se umak ne zgusne.
- Pred kraj kuhanja vratite u tavu prepirjani špek i jetru i kuhajte sve zajedno još oko dvije do tri minute. Posolite i poparite po potrebi.
- Jetrica u umaku poslužite s pireom od krumpira. Dobar tek!
5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine +0