Što bi svjetska kuhinja bila bez pohanog mesa? Veliko ništa! Nijemci i Austrijanci paniraju teletinu i svinjetinu s jajima, brašnom i krušnim mrvicama, a potom ga prže u dubokom ulju. Japanci obožavaju hrskavu piletinu katsu, a Talijani peku meso alla milanese.
Mi vam donosimo recept za pohane svinjske kotlete koje kombiniraju kuharske tehnike različitih zemalja.
Svinjski kotleti se umaču u jaja, a potom u krušne panko mrvice koje ste začinili svježe naribanim parmezanom i sitno sjeckanom kaduljom. Potom se peku u ugrijanom ulju.
Kako omekšati kotlete?
Odabrati možete svinjske kotlete bez kosti ili s njima. Treba imati na umu da će okus mesa biti finiji ako upotrijebite kotlete s kostima – no pripazite da termički odgovarajuće obradite namirnicu prije serviranja.
Odgovarajuća termička obrada ovisi o debljini kotleta – ako upotrijebite one debljine do oko 1,5 centimetara ne morate ih istući batom prije pečenja. Ako imate deblje kotlete, bilo bi poželjno to učiniti kako biste ih omekšali.
Sastojci:
- 4 svinjska kotleta
- 120 g panko krušnih mrvica
- 30 g svježe naribanog parmezana
- 2 jaja
- 1 čajna žličica nasjeckane kadulje
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pečenje
Priprema:
- Razbijte jaja i izmućkajte ih.
- U drugoj zdjeli pomiješajte panko krušne mrvice, nasjeckanu kadulju i naribani parmezan. Posolite i popaprite po želji.
- Papirnatim ručnikom uklonite višak vlažnosti sa svinjskih kotleta koji ste prethodno izvadili iz hladnjaka i pustili da dosegnu sobnu temperaturu.
- Posolite i popaprite kotlete po želji s obje strane.
- Umočite svinjske kotlete prvo u jaja, a potom u smjesu na bazi krušnih mrvica.
- Tako pripremljene kotlete ispecite na zagrijanom ulju, otprilike po pet minuta sa svake strane.
- Meso poslužite s prilogom po želji. Dobar tek!