Kada je vani jako hladno, u potrazi smo za ukusnim jelima na žlicu koja će nas dobro utopliti. Kuhat ćemo ukusna variva i gulaše koji ne iziskuju mnogo filozofiranja – ni suđa za pripremu.
Neka jela moguće je pripremiti od namirnica biljnog porijekla koje vjerojatno imate u svojoj smočnici, kao što je varivo od krumpira i slanutka, a koje je idealno za #MeatlessMonday.
Ovoga tjedna predlažemo vam i da isprobate toskanski pileći gulaš u koji ide bijeli grah i mnoštvo drugog povrća, ali i robusna jela poput gulaša s makaronima i mljevenim mesom.
Odvažite se i napravite i rižinu kašu s jajima koja se u Japanu naziva okayu, a mnogi je jedu kada su bolesni. Ljubitelji slatkog pak moraju isprobati kolač u šalici koji se priprema u mikrovalnoj pećnici za svega nekoliko minuta.
Varivo od slanutka i krumpira
(Foto: Shutterstock)
Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata – po jedan za svaki dan ovoga tjedna – koji će vas zasititi i utopliti.
Ponedjeljak, 13. 1. – Varivo od krumpira i slanutka
Jednostavno za pripremu, a dobro za cijeli organizam. Tako bi se ukratko moglo opisati ovo varivo od krumpira i slanutka u koje se dodaje mnoštvo povrća.
Da biste si olakšali pripremu i skratili vrijeme kuhanja, upotrijebite slanutak iz konzerve. Pobrinite se samo da ga dobro ocijedite i isperete prije sljubljivanja s drugim namirnicama.
Utorak, 14. 1. – Rižina kaša s jajima
U Kini se zove congee, a u Japanu okayu – ova rižina kaša s dodatkom jaja u Aziji se jede već tisućama godina.
U Japanu je čest izbor za doručak, a mnogi je jedu i kada su bolesni – njezina kašasta tekstura i slani okus utješan je spoj koji posebno godi kada se ne osjećate najbolje. Imamo recept!
Rižina kaša s jajima (Foto: Shutterstock)
Srijeda, 15. 1. – Toskanski pileći gulaš
Donosimo recept za pileći gulaš koji se u Toskani tradicionalno priprema s bijelim grahom. Osim malo drukčije kombinacije sastojaka, kod ovog nas je finog jela na žlicu osvojilo i to što je gotovo za samo 25 minuta.
Četvrtak, 16. 1. – Varivo od kupusa i leće
Varivo od povrća odličan je izbor za ručak ili večeru u bilo kojem dobu godine, a pogotovo zimi. Mrkva, celer i svježi kupus bit će sjajna baza za zimsko varivo koje trebate oplemeniti izvorima biljnih bjelančevina, poput zelene leće.
Dodatnu dubinu okusa u ovom varivu podarit će nasjeckana panceta ili špek, ali i miso-pasta, koju karakterizira koncentrirani slani okus s fermentiranim natruhama ljutine.
Varivo od kupusa i leće (Foto: Shutterstock)
Petak, 17. 1. – Varivo od paprike, riže i mljevenog mesa
Varivo od mljevenog mesa, riže i paprike je jednostavnija verzija punjenih paprika. Jelo je to koje izgleda kao da su se punjene paprike raspukle u loncu tijekom kuhanja. Iznimno je fino, ali ne iziskuje puno strpljenja, truda, a ni vremena za pripremu.
Varivo poslužite s kriškom domaćeg kruha ili sa sezonskom salatom. Ako želite jelu podariti dodatnu dozu slasti, servirajte ga i s nešto kiselog vrhnja.
Kakao kolač iz šalice (Foto: Shutterstock)
Subota, 18. 1. – Kakao-kolač iz šalice
Kakao-kolač u šalici gotov je – zajedno s pečenjem i odmaranjem – za devet minuta. Idealan je kao recept za jednu osobu, ali bit će i efektan desert za goste. Evo kako se radi.
Nedjelja, 19. 1. – Gulaš s makaronima i mljevenim mesom
Američki gulaš obuhvaća mljeveno meso – najčešće junetinu, tjesteninu, rajčice i pokoji začin. Najčešće se priprema s makaronima, no možete se poslužiti bilo kojom vrstom manje tjestenine.
Najbolje od svega? Možete ga pripremiti u samo jednom loncu za tek 20-ak minuta, pa je idealno za pripremu tijekom tjedna u hladnijem dijelu godine kad nemate mnogo vremena za kuhanje.
Griju bolje od radijatora: 7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu +1