Jeste li čuli za američki gulaš? Riječ je u bogatom i ukusnom jelu na žlicu koji se itekako razlikuje od mađarskog originala.
Američki gulaš obuhvaća mljeveno meso – najčešće junetinu, tjesteninu, rajčice i pokoji začin. Najčešće se priprema s makaronima, no možete se poslužiti bilo kojom vrstom manje tjestenine.
Najbolje od svega? Možete ga pripremiti u samo jednom loncu za tek 20-ak minuta, pa je idealno za pripremu tijekom tjedna u hladnijem dijelu godine kad nemate mnogo vremena za kuhanje.
Sastojci:
- 800 g mljevene junetine
- 800 g nasjeckanih rajčica iz konzerve
- 800 g pasirane rajčice
- 300 g nekuhanih makarona
- 3-4 češnja češnjaka
- 2-3 žlice koncentrata rajčice
- 2 l mesnog temeljca
- 1 luk
- 1 žlica umaka Worcestershire
- 1 žlica dimljene paprike u prahu
- sol i papar
- ulje po želji
Priprema:
- U loncu ili dubljoj tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i mljevenu junetinu – termički ih obrađujte 5 do 8 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još 30 sekundi.
- Podlijte meso s pasiranom rajčicom, nasjeckanim rajčicama i mesnim temeljcem.
- Sve dobro promiješajte. Dodajte sol i papar, dimljenu papriku u prahu i umak Worcestershire i pustite da tekućina zavrije.
- Potom dodajte tjesteninu i nastavite kuhati jelo još 10-ak minuta, odnosno dok sve komponente nisu termički obrađene do kraja, a okusi sljubljeni.
- Poslužite jelo toplo sa sezonskom salatom i kriškom domaćeg kruha. Dobar tek!
Kada dodajete luk? 5 savjeta za savršeni gulaš koji ćete rado reprizirati +3