Punjene paprike omiljeno su jelo mnogima tijekom ljeta. U zimskim mjesecima transformirajte sastojke punjene paprike u ukusno varivo.
Varivo od mljevenog mesa, riže i paprike još jednostavnija je verzija punjenih paprika na žlicu. Ne iziskuje puno strpljenja, truda, a ni vremena.
Poslužite ga s kriškom domaćeg kruha ili sezonskom salatom. Prilikom posluživanja dodajte malo svježeg peršina. Ako želite jelu podariti dodatnu dozu slasti, servirajte ga i s nešto kiselog vrhnja.
Varivo od mljevenog mesa, riže i paprike - sastojci:
- 800 g sjeckanih rajčica iz konzerve
- 450 g mljevene junetine
- 200 g bijele riže
- 1,5 l mesnog temeljca
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
1 zelena paprika
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
- svježi peršin za posluživanje
Varivo od mljevenog mesa, riže i paprike - priprema:
- Očistite luk i paprike. Narežite ih na veće kocke. U većem loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjate povrće. Pirjajte luk i paprike oko pet do sedam minuta dok ne omekšaju. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još pola minute.
- Dodajte mljeveno meso – pirjajte ga dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Podlijte mljeveno meso s rajčicama i mesnim temeljcem. Začinite s dimljenom paprikom u prahu, sa soli i paprom.
- U lonac ubacite ispranu i ocijeđenu rižu. Poklopite ga i kuhajte sve zajedno oko pola sata, odnosno dok se riža ne skuha do kraja i ne zgusne varivo. Podesite začine po želji, i na kraju kuhanja dodajte i nešto peršina.
- Poslužite varivo s domaćim kruhom. Dobar tek!
Bez zaprške i brašna: Tri najbolja načina za zgušnjavanje variva +0