U Kini se zove congee, a u Japanu okayu – ova rižina kaša s dodatkom jaja u Aziji se jede već tisućama godina.

U Japanu je čest izbor za doručak, a mnogi je jedu i kada su bolesni – njena kašasta tekstura i slani okus utješan je spoj koji posebno godi kada se ne osjećate najbolje.

Riža se kuha na dashiju – bogatom i složenom temeljcu za juhe i umake koji ima okus kao da se satima kuhao na štednjaku. U stvarnosti, priprema se tek od nekoliko sastojka, a može biti gotov za svega 15 minuta.

Ako pri ruci nemate dashi, ne brinite. Oakayu možete napraviti i s povrtnim temeljcem.

Japanska rižina kaša - sastojci:

  • 400 ml povrtnog temeljca
  • 200 g kuhane japanske riže kratkog zrna
  • 2 jaja
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1 žlica sjeckanog mladog luka
  • 1 čajna žličica sakea
  • 1 čajna žličica mirina
  • malo tostiranog sezamovog ulja po želji
  • nori alge za posluživanje po želji

Japanska rižina kaša - priprema:

  1. Ulijte povrtni temeljac u lonac i zagrijte na štednjaku. Kada tekućina zavrije dodajte kuhanu japansku rižu kratkog zrna, sake, mirin i umak od soje. Sve dobro promiješajte.
  2. Smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuha dok ne dosegne željenu kašastu teksturu.
  3. U rižinu kašu ulijte izmućkana jaja i poklopite lonac – pustite da se jaja termički obrađuju oko pola minute bez dodirivanja, potom ih umiješajte u ostatak kaše.
  4. Servirajte rižinu kašu s malo tostiranog sezamovog ulja, nasjeckanim mladim lukom i komadićima nori algi. Dobar tek!

Japanski ljepljivi kolačić koji svake godine odnese više života Mochi - 4 Mochi - 3 Mochi - 2 +0 Mochi - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju