U Kini se zove congee, a u Japanu okayu – ova rižina kaša s dodatkom jaja u Aziji se jede već tisućama godina.
U Japanu je čest izbor za doručak, a mnogi je jedu i kada su bolesni – njena kašasta tekstura i slani okus utješan je spoj koji posebno godi kada se ne osjećate najbolje.
Riža se kuha na dashiju – bogatom i složenom temeljcu za juhe i umake koji ima okus kao da se satima kuhao na štednjaku. U stvarnosti, priprema se tek od nekoliko sastojka, a može biti gotov za svega 15 minuta.
Ako pri ruci nemate dashi, ne brinite. Oakayu možete napraviti i s povrtnim temeljcem.
Japanska rižina kaša - sastojci:
- 400 ml povrtnog temeljca
- 200 g kuhane japanske riže kratkog zrna
- 2 jaja
- 1 žlica umaka od soje
- 1 žlica sjeckanog mladog luka
- 1 čajna žličica sakea
- 1 čajna žličica mirina
- malo tostiranog sezamovog ulja po želji
- nori alge za posluživanje po želji
Japanska rižina kaša - priprema:
- Ulijte povrtni temeljac u lonac i zagrijte na štednjaku. Kada tekućina zavrije dodajte kuhanu japansku rižu kratkog zrna, sake, mirin i umak od soje. Sve dobro promiješajte.
- Smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuha dok ne dosegne željenu kašastu teksturu.
- U rižinu kašu ulijte izmućkana jaja i poklopite lonac – pustite da se jaja termički obrađuju oko pola minute bez dodirivanja, potom ih umiješajte u ostatak kaše.
- Servirajte rižinu kašu s malo tostiranog sezamovog ulja, nasjeckanim mladim lukom i komadićima nori algi. Dobar tek!
Japanski ljepljivi kolačić koji svake godine odnese više života +0