Varivo od povrća odličan je izbor za ručak ili večeru u bilo kojem doba godine, a pogotovo u zimu. Mrkva, celer i svježi kupus bit će sjajna baza za zimsko varivo koje trebate oplemeniti izvorima biljnih bjelančevina poput recimo zelene leće. 
Dodatnu dubinu okusa u ovom varivu podarit će nasjeckana panceta ili špek, ali i miso pasta koju karakterizira koncentrirani slani okus s fermentiranim natruhama ljutine.
Varivo od leće i kupusa bit će gotovo u otprilike 45 minuta. Najbolje ga je poslužiti s kriškom domaćeg kruha, a po želji možete dodati i malo gustog grčkog jogurta. 
Varivo od kupusa i leće - sastojci:
- 1 l povrtnog temeljca
 - 500 g svježeg kupusa
 - 300 g šampinjona
 - 200 g zelene leće
 - 100 g špeka
 - 2-3 mrkve
 - 2-3 stapke celera
 - 2-3 češnja češnjaka
 - 2 žlice miso paste
 - 1 luk
 - sol i papar po želji
 - biljno ulje po želji
 - gusti jogurt za posluživanje
 
Varivo od kupusa i leće - priprema:
- Nasjeckajte špek na kockice i prepržite u zagrijanom loncu. Izvadite prepržene komadiće špeka i stavite sa strane.
 - Ne preostaloj masnoći prepržite nasjeckane šampinjone. Kada dobiju lijepu zlatno-smeđu boju izvadite ih iz lonca i stavite sa strane.
 - U lonac dodajte malo ulja po želji, pa na njemu prepržite nasjeckani luk, mrkve i stapke celera. Pirjajte sve zajedno oko pet do sedam minuta na laganoj vatri, odnosno dok povrće ne omekša.
 - Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.
 - Dodajte miso pastu i sve dobro promiješajte.
 - Podlijte sadržaj lonca s povrtnim temeljcem. Ubacite u lonac i ispranu te ocijeđenu zelenu leću te nasjeckani kupus. Vratite u lonac prepržene komadiće špeka i šampinjone.
 - Kuhajte sve zajedno oko pola sata, odnosno dok leća ne bude termički obrađena do kraja. Dodajte soli i papra po želji, a varivo poslužite s gustim jogurtom. Dobar tek!
 
 
    
        Jela koja tako dobro griju: 5 recepata s kiselim kupusom koje morate isprobati ove zime
        
                                                                                    
                
                    
 
                    
 
                    
 
                    

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            