Donosimo brz i jednostavan recept u kojem će uživati svi ljubitelji čokolade. Kakao-kolač u šalici gotov je – zajedno s pečenjem i odmaranjem – za 9 minuta. Idealan je kao recept za jednu osobu, ali, kako je u šalici, bit će i efektan desert za goste.

Ovaj kolač u šalici radi se bez jaja, tako da će ostati gotovo tekuć. Gotov kolač vrlo je ukusan sam po sebi, ali malo sladoleda, šlaga ili netučenog slatkog vrhnja na vrhu dat će mu rajsku notu. Vjerojatno ćete već nakon prvog zalogaja početi spremati još jednu porciju.

Osim cimeta, u tijesto možete dodati i prstohvat instant-kave – ona će lijepo obogatiti okus. U tijesto dodajte 1 žlicu komadića čokolade za čistu fantaziju. Zahvaljujuću prstohvatu soli, čokolada će biti još čokoladnija, pa nemojte to zanemariti.

Nemojte se ni žuriti i preskočiti korak u kojem se vrući kolač odmara. Izdržite tih nekoliko minuta. Kolač će se naime nastaviti kuhati i kad ga izvadite iz mikrovalne, pa će nakon nekoliko minuta njegov okus i tekstura biti još bolji.

Sastojci za kakao-kolač u šalici:

  • 2 žlice maslaca
  • 30 g glatkog brašna
  • 35 g šećera
  • 13 g kakaa u prahu
  • prstohvat soli
  • prstohvat cimeta, po želji
  • 45 ml mlijeka, vode ili kave
  • 1 red čokolade za kuhanje, na komadiće + 1 kocica
  • 1/8 žličice ekstrakta vanilije
  • sladoled, šlag ili vrhnje, za posluživanje

Priprema kakao-kolača u šalici:

  1. Otopite maslac. Stavite maslac u malu zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i stavite je u mikrovalnu pećnicu na otprilike 30 sekundi. Ako se nakon toga ne otopi, ponavljajte po još 10 sekundi.
  2. Pomiješajte suhe sastojke. U šalicu stavite brašno, šećer, kakao, sol, čokoladu i, po želji cimet. Miješajte vilicom dok smjesa ne počne nalikovati pijesku i dok se ne izgube sve grudice.
  3. Dodajte mokre sastojke. Umiješajte maslac i miješajte vilicom dok ne nastane pasta.
  4. Zatim dodajte mlijeko i vaniliju. Miješajte istom vilicom dok ne dobijete glatku smjesu. Tijesto će biti rijetko.
  5. Pecite u mikrovalnoj, u nepoklopljenoj šalici, 1 minutu. Možda ćete morati prilagoditi vrijeme pečenja. Ako nakon minute kolač nije gotov, pecite još po 10 sekundi.
  6. Izvadite kolač iz mikrovalne (trebao bi ostati vlažan) i ostavite ga da se "odmori“ 4 minute prije posluživanja. Na vrh vrićeg kolača stavite kockicu čokolade da se otopi.
  7. Poslužite uz kuglu sladoleda, tučeno vrknje ili netučeno slatko vrhnje.

10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa Toskanska torta s pinjolima Torta od palente i naranče Torta od jagoda i piškota +3 Čokoladna torta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju