Gulaš volimo zbog njegova divnog okusa i arome, ali i jednostavnosti pripreme „u jednom loncu". Čitav obrok u istom tanjuru, zasitan i bogat mesom i povrćem, dodatni je plus, kao i toplina domaćih jela na žlicu koja nam na putu do želuca zagrije – i srce.
Donosimo recept za pileći gulaš koji se u Toskani tradicionalno priprema s bijelim grahom. Osim malo drukčije kombinacije sastojaka, kod ovog nas je finog jela na žlicu osvojilo i to što je gotovo za samo 25 minuta.
Količina sastojaka navedena u receptu dovoljna je za četiri porcije.
Toskanski pileći gulaš
- ½ kg pilećih prsa bez kostiju i kože, izrezanih na komade veličine zalogaja
- 1⁄2 čajne žličice sušenog ružmarina, usitnjenog
- 2 čajne žličice maslinova ulja
- 2 čajne žličice češnjaka, protisnutog
- 120 ml pilećeg temeljca
- 400 g bijelog graha iz konzerve, ispranog i ocijeđenog
- 1 pečena crvena paprika, ocijeđena i narezane na komade trake debljine 1,5 cm
- 800 g špinata, narezanog
- sol
- papar
Toskanski pileći gulaš
- Pomiješajte piletinu, ružmarin, 1/2 čajne žličice soli i 1/4 žličice crnog papra te dobro promiješajte.
- Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
- Dodajte piletinu i pirjajte 3 minute.
- Dodajte češnjak i pirjajte još 1 minutu.
- Dodajte temeljac, grah i papriku i kuhajte dok ne zavrije.
- Poklopite, smanjite temperaturu i kuhajte još 10-ak minuta ili dok piletina nije sasvim kuhana.
- Umiješajte špinat, kuhajte 1 minutu pa ugasite.
Tražite li još recepata, zavirite ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Restoran pod Sljemenom u koji se ide na prefini bečki odrezak i tafelspitz +11