Kad temperatura u termometru padne, u potrazi smo za ukusnim i zasitnim jelima koja će utopliti organizam i dati mu dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih sitnica.
Na jelovniku će se naći ukusna jela na žlicu poput krepkih variva i gulaša. Isprobat ćemo afrički trik za kremasti gulaš s piletinom u koji se dodaje malo maslaca od kikirikija, ali i talijanski spezzatino sa žilavim komadima junetine koji se nakon produljene termičke obrade tope u ustima.
Ovoga tjedna pripremit ćemo i irski klasik – pastirsku pitu s mljevenim mesom i pireom od krumpira.
Afrički gulaš s maslacem od kikirikija (Foto: Shutterstock)
Kuhat ćemo i fina jela bez sastojaka životinjskog porijekla kao što je ova kreativna verzija carbonare bez jaja i mesa, zapečenu palentu s povrćem te varivo od slanutka i krumpira. Za vikend ćemo se, pak, zasladiti omiljenom zimskom slasticom – božanstvenim fritulama.
Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata – po jedan za svaki dan ovoga tjedna, koji griju bolje od radijatora te su savršen izbor za zimu.
Ponedjeljak, 9. 12. – Carbonara bez jaja, sira i mesa
Pasta alla carbonara tradicionalno je talijansko jelo koje se priprema od svega nekoliko sastojaka – tjestenine, jaja, guancialea i tvrdog sira pecorina. Na #MeatlessMonday predlažemo vam njegovu vegansku verziju, u koju ne ide ni gram jaja, sira ili mesa.
Utorak, 10. 12. – Gusti gulaš s piletinom
Gulaš od piletine imat će najbolji okus ako ga napravite s masnijim komadima peradi poput batka i/ili zabatka. Ako mu pak želite dodati gustoću i slasnost, umiješajte u njega nešto glatkog maslaca od kikirikija. Gulaši s dodatkom kikirikija uobičajeni su u Africi, a mi vam dajemo jednostavan recept koji će oduševiti sve generacije.
Pastirska pita (Foto: Shutterstock)
Srijeda, 11. 12.- Zapečena palenta s povrćem
Ovaj recept nije od onih najbržih na svijetu, pogotovo jer se radi o predjelu ili prilogu, ali je toliko dobar da bi vam mogao postati jedan od najdražih. Zapečenu palentu s povrćem možete poslužiti kao predjelo, laganu večeru ili prilog uz pečeno meso…
Četvrtak, 12. 12. – Pastirska pita
Pastirska pita, ili u originalu Shepard's pie, tradicionalno je irsko jelo koje se sastoji od mljevenog mesa, povrća i pirea od krumpira. Ova ukusna poslastica spoj je engleske govedine i irskog krumpira koja je tijekom povijesti postala jedna od najpoznatijih slanih pita na svijetu.
Petak, 13. 12. – Varivo od slanutka i krumpira
Varivo od slanutka i krumpira, osim dvije "naslovne" namirnice, sadrži klasičan set povrća i začina, luk, češnjak, peršin, papriku, rajčicu, koje vjerojatno i imate u smočnici, a udruženi u ovo okrepljujuće jelo na žlicu bit će vaš najbolji saveznik u jačanju imuniteta.
Fritule (Foto: Shutterstock)
Subota, 14. 12.- Fritule
Recept za babine fritule koji je na svome Instagramu podijelio chef Melkior Bašić hit je već neko vrijeme, a zašto – otkrit ćete kada ih napravite. Recept je jednostavno pratiti, ali i zapamtiti – svega ide po jedan: jedan čvrsti jogurt, jedno jaje, jedan vanilin šećer, jedna žlica šećera…
Nedjelja, 15. 12. – Spezzatino
Spezzatino je popularno talijansko jelo nalik na gulaš koje se sastoji od jeftinih komada mesa – najčešće žilave govedine, janjetine, ovčetine ili svinjetine.
Meso se reže na manje kocke, posipa brašnom, pirja na masnoći s lukom i raznim povrćem te kuha na niskoj temperaturi oko tri sata dok meso ne omekša te se može rezati vilicom. Baš zato idealan je izbor za nedjeljni ručak.
7 predobrih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja morate probati +2