Da biste pripremili ukusno i zasitno jelo ne treba vam mnogo sastojaka. Potvrđuje to i recept za ovo mediteransko jelo nadahnuto grčkim lahanorizom, odnosno kuhanom rižom s pirjanim kupusom.

Kupus i riža cjenovno su vrlo prihvatljive namirnice koje se u ovom receptu sljubljuju se nešto ljutike, maslaca i pokojim začinom.

Da bi riži dali dodatnu dubinu okusa skuhajte je na pilećem temeljcu – ako ste vegan ili vegetarijanac poslužiti se možete i onim povrtnim. Jelo poslužite uz kriške svježeg limuna.

Sastojci za rižu s kupusom:

  • 370 g riže dugog zrna
  • 50 g maslaca
  • 2 ljutike
  • 2 limuna
  • 2 lovorova lista
  • 1 l pilećeg temeljca
  • ½ glavice svježeg kupusa
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji
  • šaka svježeg peršina

Priprema riže s kupusom:

  1. U većoj tavi zagrijte maslac dok se ne rastopi. Dodajte nasjeckanu ljutiku i pirjajte dok ne omekša.
  2. Dodajte rižu i prepržite je na maslacu par minuta.
  3. Potom je prelijte vrućim pilećim temeljcem.
  4. Dodajte lovorov list i koricu jednog (organski uzgojenog) limuna. Posolite i popaprite po želji i pustite da sve zajedno zakuha.
  5. Kada tekućina zakuha, smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte dok riža „ne popije“ svu tekućinu – otprilike 15 do 20 minuta.
  6. U drugom loncu zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu prepirjajte kupus koji ste narezali na tanke trake. Posolite i popaprite. Pirjajte tri do četiri minute dok ne povene.
  7. Pomiješajte kuhanu rižu s pirjanim kupusom i poslužite toplo s kriškama limuna i svježim peršinom. Dobar tek!

Prisiljeno zelje i još 4 super recepta koja moraju probati svi ljubitelji kupusa Kupus voli niske temperature i dugo će ostati svjež Odrezak od kupusa Krpice sa zeljem +0 Prisiljeno zelje vrlo je jednostavno, a ukusno varivo s kupusom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju