Da biste pripremili ukusno i zasitno jelo ne treba vam mnogo sastojaka. Potvrđuje to i recept za ovo mediteransko jelo nadahnuto grčkim lahanorizom, odnosno kuhanom rižom s pirjanim kupusom.
Kupus i riža cjenovno su vrlo prihvatljive namirnice koje se u ovom receptu sljubljuju se nešto ljutike, maslaca i pokojim začinom.
Da bi riži dali dodatnu dubinu okusa skuhajte je na pilećem temeljcu – ako ste vegan ili vegetarijanac poslužiti se možete i onim povrtnim. Jelo poslužite uz kriške svježeg limuna.
Sastojci za rižu s kupusom:
- 370 g riže dugog zrna
- 50 g maslaca
- 2 ljutike
- 2 limuna
- 2 lovorova lista
- 1 l pilećeg temeljca
- ½ glavice svježeg kupusa
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
- šaka svježeg peršina
Priprema riže s kupusom:
- U većoj tavi zagrijte maslac dok se ne rastopi. Dodajte nasjeckanu ljutiku i pirjajte dok ne omekša.
- Dodajte rižu i prepržite je na maslacu par minuta.
- Potom je prelijte vrućim pilećim temeljcem.
- Dodajte lovorov list i koricu jednog (organski uzgojenog) limuna. Posolite i popaprite po želji i pustite da sve zajedno zakuha.
- Kada tekućina zakuha, smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte dok riža „ne popije“ svu tekućinu – otprilike 15 do 20 minuta.
- U drugom loncu zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu prepirjajte kupus koji ste narezali na tanke trake. Posolite i popaprite. Pirjajte tri do četiri minute dok ne povene.
- Pomiješajte kuhanu rižu s pirjanim kupusom i poslužite toplo s kriškama limuna i svježim peršinom. Dobar tek!
Prisiljeno zelje i još 4 super recepta koja moraju probati svi ljubitelji kupusa +0