Spanakopita ili pita od špinata, slano je grčka pita slična bureku (kada bi burek mogao biti punjen nečim osim mesom, naravno 😉). U nju, osim špinata, ide pirjani luk, feta sir, jaje i začini, a sve skupa je umotano u koru za pite koja jelu daje lijepu hrskavost.
Recept koji dijelimo s vama sadrži sve glavne sastojke spanakopite, ali je priprema prilično pojednostavljena. Zapravo, radi se o fritati sa špinatom, feta sirom, cherry rajčicama i finim začinima, ali, bez brige, našlo se mjesta i za finu hrskavu koru za pite. U nju se ništa ne mota, nego se kora nareže na trakice, preprži i pospe po ovoj sočnoj i mirisnoj fritati.
Sastojci za spanakofritatu:
- Maslinovo ulje, za prženje plus 1 žlica
- 1 list tijesta za pite, izrezan na trake debljine 5 mm
- 8 jaja
- 80 ml vrhnja za kuhanje
- 280 g mladog špinata
- 3 ljutike, tanko narezane
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 limun, sitno naribana korica i iscijeđen sok
- 1⁄4 šalice svježeg kopra, nasjeckanog
- 150 g feta sira, izlomljenog na veće komade
- 150 g cherry rajčica, prerezanih na pola
Priprema spanakofritate:
- U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte jednu četvrtinu trakica od tijesta, pržite 10-20 sekundi dok ne postanu zlatne i hrskave pa izvadite na kuhinjski ručnik. Ponovite sa svim tijestom.
- U vrču umutite 8 jaja i gusto vrhnje.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Zagrijete žlicu ulja u gusanoj tavi promjera 25 centimetra. Dodajte mladi špinat, ljutiku i češnjak. Pirjajte dvije minute ili dok špinat ne uvene i tekućina ne ispari. Umiješajte koricu limuna, pola iscijeđenog soka i kopar.
- Ulijte smjesu jaja i vrhnja u tavu. Na vrh stavite 100 grama fete izlomljene na velike komade. Nakon 3 minute, ili kada se počne zgušnjavati, maknite s vatre.
- Stavite tavu u pećnicu na 5 minuta ili dok se fritata posve ne stegne i ne dobije boju na vrhu.
- Pomiješajte cherry rajčice, preostali limunov sok i preostalu fetu i začinite. Rasporedite po fritati i dodajte pržene trakice tijesta.
Francuzi znaju što valja: Recept za ukusni i hranjivi quiche s porilukom i špinatom +13