Zlevanka ili zlevka je brz i jednostavan kolač koji se tradicionalno priprema u Međimurju i sjevernoj Hrvatskoj. Ime je dobio jer se svi sastojci pomiješaju, a potom (i)zliju u lim za pečenje.
Za pripremu zlevanke ne treba vam mikser niti bilo kakva posebna oprema u kuhinji. Tek mrvicu strpljenja i vremena. Povrh svega, u njega idu svakodnevni sastojci koji se mogu naći u bilo kojoj smočnici i hladnjaku.
Pripremiti se može na „slano ili slatko“ s pšeničnim i/ili kukuruznim brašnom te jesti zasebno kao desert ili kao nešto finija verzija kruha koja se može spariti s pekmezom ili kobasicama.
Mi vam donosimo recept za kukuruznu zlevanku s kojom je teško pogriješiti.
Sastojci:
- 250 grama kukuruznog brašna
- 200 ml kiselog vrhnja
- 200 ml mlijeka
- 100 ml biljnog ulja
- 50 grama šećera
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
Priprema:
- U zdjeli istucite jaja, pomiješajte s kiselim vrhnjem, mlijekom i uljem.
- "Mokrim" sastojcima dodajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol.
- Sve dobro promiješajte, pa izlijte u lim za pečenje koje ste prethodno namastili s malo biljnog ulja.
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 minuta, odnosno dok se kolač ne ispeče do kraja.
- Poslužite uz domaći džem. Dobar tek!
Priča o omiljenom kolaču bez kojeg je Božić u Italiji nezamisliv +1