Zabatak je najukusniji i najsočniji dio pileta. Kada se sljubi s dobrom marinadom i/ili umakom pretvara se u kulinarski spektakl.
Narežite otkošteni pileći zabatak na manje kocke te kratko prepržite u woku s ukusnom marinadom na bazi umaka od soje, tostiranog sezamovog ulja, mesnog temeljca i začina.
Ovaj azijski stir fry sjajno će zaokružiti brokula, a sve zajedno poslužite uz kuhanu rižu i nešto sezamovih sjemenki.
Najbolje od svega? Ne treba vam puno vremena da složite ovaj ukusan ručak ili večeru – jelo će bit gotovo za otprilike 20-ak minuta.
Sastojci:
- 450 g otkoštenog pilećeg zabatka
- 400 g cvjetova brokule
- 125 ml pilećeg temeljca
- 80 ml umaka od soje sa smanjenim udjelom soli
- 3 žlice meda
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 2 čajne žličice tostiranog sezamovog ulja
- 1 žlica nasjeckanog svježeg đumbira
- biljno ulje
- sezamove sjemenke za posluživanje
Priprema:
- U manjoj zdjelici pomiješajte pileći temeljac, umak od soje, nasjeckani češnjak, med, kukuruzni škrob, tostirano sezamovo ulje i naribani đumbir. Miješajte dok se sastojci ne povežu, a kukuruzni škrob ne rastopi.
- U woku na visokoj temperaturi zagrijte nešto biljnog ulja, pa na njemu prepržite otkošteni pileći zabatak narezan na kocke veličine oko dva centimetra. Pržite meso s obje strane dok se termički ne obradi do kraja i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko 7 do 10 minuta.
- Uklonite meso iz woka i stavite sa strane.
- U isti wok ubacite brokulu i podlijte je pripremljenim umakom. Poklopite wok i pustite da se povrće kuha u umaku oko dvije do tri minute.
- Otklopite wok. Vratite piletinu u wok i sve zajedno pomiješajte.
- Kuhajte sve zajedno još jednu do dvije minute, pa poslužite s kuhanom rižom i tostiranim sjemenkama sezama. Dobar tek!