Zabatak je najukusniji i najsočniji dio pileta. Kada se sljubi s dobrom marinadom i/ili umakom pretvara se u kulinarski spektakl.

Narežite otkošteni pileći zabatak na manje kocke te kratko prepržite u woku s ukusnom marinadom na bazi umaka od soje, tostiranog sezamovog ulja, mesnog temeljca i začina.

Ovaj azijski stir fry sjajno će zaokružiti brokula, a sve zajedno poslužite uz kuhanu rižu i nešto sezamovih sjemenki.

Najbolje od svega? Ne treba vam puno vremena da složite ovaj ukusan ručak ili večeru – jelo će bit gotovo za otprilike 20-ak minuta.

Sastojci:

  • 450 g otkoštenog pilećeg zabatka
  • 400 g cvjetova brokule
  • 125 ml pilećeg temeljca
  • 80 ml umaka od soje sa smanjenim udjelom soli
  • 3 žlice meda
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • 2 čajne žličice tostiranog sezamovog ulja
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg đumbira
  • biljno ulje
  • sezamove sjemenke za posluživanje

Priprema:

  1. U manjoj zdjelici pomiješajte pileći temeljac, umak od soje, nasjeckani češnjak, med, kukuruzni škrob, tostirano sezamovo ulje i naribani đumbir. Miješajte dok se sastojci ne povežu, a kukuruzni škrob ne rastopi.
  2. U woku na visokoj temperaturi zagrijte nešto biljnog ulja, pa na njemu prepržite otkošteni pileći zabatak narezan na kocke veličine oko dva centimetra. Pržite meso s obje strane dok se termički ne obradi do kraja i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko 7 do 10 minuta.
  3. Uklonite meso iz woka i stavite sa strane.
  4. U isti wok ubacite brokulu i podlijte je pripremljenim umakom. Poklopite wok i pustite da se povrće kuha u umaku oko dvije do tri minute.
  5. Otklopite wok. Vratite piletinu u wok i sve zajedno pomiješajte.
  6. Kuhajte sve zajedno još jednu do dvije minute, pa poslužite s kuhanom rižom i tostiranim sjemenkama sezama. Dobar tek!

5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj piletine Hladna salata od tjestenine i piletine Pašteta Pileći ražnjići hit su svakoga ljeta i sezone roštiljanja +1 Pohana piletina

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju