Ukusno jelo može se pripremiti i bez paljenja pećnice ili štednjaka. Poslužite se malim trikovima i ovoga vrućeg tjedna pripremite zasitna jela s minimalno truda.

Poslužite se bjelančevinama poput slanutka, graha i graška, ali i tune, koje možete kupiti već kuhane u konzervi. Te namirnice možete sljubiti s tortiljama i kruhom, koji ne iziskuju termičku obradu. Na raspolaganju vam je i kus-kus, koji se može pripremiti s kuhalom za vodu.

Imamo nešto i za ljubitelje slatkog – sočni cheesecake s čokoladom i Nutellom, ali i zobenu kašu s voćem i orašastim plodovima koja se priprema u hladnjaku preko noći.

Muhammara namaz od pečenih paprika Muhammara namaz od pečenih paprika (Foto: Shutterstock)

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam jela za svaki dan ovoga tjedna koji se pripremaju bez paljenja pećnice ili štednjaka.

Ponedjeljak, 12. 8. – Namaz od pečenih paprika

Muhammara je tradicionalni bliskoistočni namaz od pečenih paprika, oraha i začina, a koji se jede na kruhu i pogačama ili uz povrće. Poslužite se već pečenim paprikama iz staklenke koje se mogu kupiti u trgovini i tako si skratite vrijeme priprema. Imamo recept!

Utorak, 13. 8. – Zobena kaša bez kuhanja

Zobena kaša sjajan je izbor za doručak. No rijetko tko uživa u vrućoj kaši kada se temperature u termometru popnu do neslućenih granica. Tada na scenu stupaju overnight oats, odnosno zobena kaša koja se priprema bez kuhanja.

Zobene pahuljice ostavljaju se da odstoje u mlijeku ili drugoj sličnoj tekućini preko noći – u hladnjaku. U tom postupku one omekšaju i postanu ugodne za jelo. Sljubiti ih možete s različitim voćem, orašastim plodovima, sjemenkama i zaslađivačima.

Srijeda, 14. 8. – Proteinska meksička salata

Kad su vani paklene vrućine, okrenite se zasitnim jelima sastavljenima od namirnica biljnog porijekla. Poput ovih koji se mogu naći u ovoj proteinskoj salati nadahnutoj meksičkom kuhinjom kao što su grah, kukuruz, avokado, rajčice, krastavci i slično.

Čokoladni cheesecake koji se ne peče Čokoladni cheesecake koji se ne peče (Foto: Getty Images)

Četvrtak, 15. 8. – Čokoladni cheesecake

Za praznik se počastite raskošnim cheesecakom od čokolade i Nutelle! Riječ je o slastici koja se priprema bez paljenja pećnice. Dovoljno je sastojke smiksati u blenderu ili sjeckalici povrća, poslagati ih u posudi i staviti na hlađenje u zamrzivač.

Petak, 16. 8. – Kus-kus s tunom

Da biste skuhali kus-kus, ne morate paliti štednjak – dovoljno je vodu zagrijati u kuhalu za vodu i preliti je preko sitnih zrnaca pšenične krupice te pustiti da se namače oko pet minuta. Pomiješajte tako pripremljeni kus-kus s tunom iz konzerve i svježim povrćem po želji.

Subota, 17. 8. – Tortilja sa sirom, pestom i slanutkom

Slanutak je sjajan izvor bjelančevina biljnog porijekla. Sljubite ga s nešto mozzarelle, a sve zajedno začinite sa zelenim pestom koji ste kupili u trgovini. Narežite nešto rajčice (ili nekog drugog svježeg povrća po želji) i zamotajte u tortilje. I to je to.

Nedjelja, 18. 8. – Carpaccio od tikvica

Carpaccio od tikvica jednostavno je i svježe ljetno predjelo ili salata kojoj intonaciju daju tikvice – umjesto tanko rezane junetine. Uz sol, papar i malo limuna, sve što vam treba je nekoliko kapi vrhunskoga ekstradjevičanskog maslinova ulja, malo finoga sira poput fete, nekoga kozjeg sira ili Parmigiana Reggiana, nešto začinskoga bilja i orašastih plodova po vašem izboru.

7 brutalno ukusnih jela za svaki dan ovoga tjedna koji se rade u jednoj tavi ili loncu Salata od jaja Varivo od graška i mljevenog mesa Lazanje iz jedne tave +1 Kuglice od kokosa i limuna

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju