Muhammara je tradicionalni bliskoistočni namaz od pečenih paprika, oraha i začina, a koji se jede na kruhu i pogačama ili uz povrće. No ovaj namaz toliko je ukusan da se može sljubiti s bilo čime – staviti na tjesteninu, jaja na kajganu, ali i servirati uz mesno pečenje.

Ime muhammara je dobio od arapske riječ ahmar koji znači crven. Za ovaj crveni namaz upotrijebiti možete već pečene paprike iz staklenke koje su dostupne u trgovinama, ali najbolje rezultate dobit ćete ako paprike ispečete sami na otvorenom plameniku.

Važan sastojak ovoga namaza je i melasa od nara i koja mu daje prepoznatljivu slatkoću. Ako na raspolaganju nemate ovaj sastojak zamijeniti ga možete i s nešto meda ili javorova sirupa.

Sastojci:

  • 150 g pečenih paprika
  • 125 g tostiranih oraha
  • 65 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 60 ml svježe iscijeđenog limunova soka
  • 60 g krekera
  • 3 mlada luka
  • 1,5 žlice melase od nara
  • 1,5 žlice mljevene paprike u prahu
  • 1 čajna žličica kumina
  • ½ čajne žličice kajenskog papra
  • sol po želji

Priprema:

  1. Ispecite paprike: stavite cjeloviti plod na otvoreni plamenik i okrećite ga dok ne koža paprike ne pocrni. Paprike prebacite u staklenu zdjelu, prekrijte je plastičnom folijom i pustite ih tako 10 minuta. Ovaj korak će vam pomoći da kožu odvojite od ploda.
  2. Odvojite crnu kožu od ostatka paprike, očistite i koštice.
  3. Očišćenu papriku prebacite u blender zajedno s ostalim sastojcima: tostiranim orasima, krekerima, maslinovim uljem, limunovim sokom, melasom od nara i začinima.
  4. Pulsirajte sve dok ne dobijte ravnomjernu glatku smjesu.
  5. Poslužite uz kruh i pogače te dodatke po želji. Dobar tek!

3 odlična razloga zbog kojih bismo češće trebali jesti paprike Paprike Salata od paprike Punjene paprike - 4 +7 Svinjetina u umaku od dimljene slatke paprike

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju