Tamales je meksičko jelo sastavljeno od tijesta i mesnog ili povrtnog nadjeva koje se pari u kukuruznoj ljusci. Iako ovo jelo nije tradicionalno božićno jelo, njegova priprema iziskuje vremena pa ga većina ljudi radi u posebnim prilikama poput blagdana.

Glavna zvijezda recepta je tijesto masa koje se radi od sitno mljevenog kukuruznog brašna, ulja i začina, a koje se može napuniti nadjevom po želji. U njega možete staviti ostatke bolonjeza, pečenu piletinu ili svinjetinu, ili pirjano povrće po želji.

Donosimo vam recept za tijesto masa te savjet kako možete sve zajedno pripremiti. Izbor nadjeva prepuštamo vama.

Slika nije dostupna Hrana i piće Najlakši recept za proteinski namaz koji ćete htjeti jesti od jutra do večeri

Sastojci:
900 grama fino mljevenog kukuruznog brašna
180 ml biljnog ulja
2 čajne žličice soli
2 čajne žličice kumina
1,5 litara mesnog ili povrtnog temeljca
1 čajna žličica praška za pecivo
Sušene kukuruzne ljuske za zamatanje tamalea
Nadjev po želji

Priprema:
1. Preko sušenih kukuruznih ljuski prelijte toplu vodu i pustite da omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko 30 minuta.

2. U mikseru s nastavkom za tijesto pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i kumin. Ulijte ulje, pa na niskoj brzini miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

3. Postepeno dodajte temeljac. Kada ste ulili svu tekućinu povećajte malkice brzinu pa sve zajedno miksajte oko 10 minuta dok ne dobijete prozračno tijesto. Ako vam se tijesto počne lijepiti za rubove zdjele, zaustavite mikser i špatulom ih vratite u sredinu zdjele.

4. Prozračno tijesto prekrijte vlažnom krpom i stavite u hladnjak dok vam ne zatreba.

Slika nije dostupna Hrana i piće 1 sastojak, a 9 različitih jela: Što trebate znati kad naručujete meksičku hranu?

5. Pripremite nadjev. Za tamale je važno da imate pečeno ili pirjano meso, ribu ili povrće u malo umaka od rajčice. Nadjev ne bi trebao biti presuh niti prevlažan.

6. Složite tamale: omekšanu kukuruznu ljusku položite na ravnu površinu. Preko ljuske razvucite otprilike jednu žlicu tijesta, a preko njega dodajte otprilike istu količinu nadjeva. Uz pomoć kukuruzne ljuske zamotajte tijesto i nadjev u palačinku, pa ga zavežite.

7. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.

8. Ovako pripremljene tamale stavite termički obrađivati na pari. Zagrijte vodu u većem loncu, preko njega stavite posudu za parenje, a u nju zavezane tamale. Pokrijte lonac i termički obrađujte oko pola sata, odnosno dok se tijesto ne počne odvajati od kukuruzne ljuske.

9. Poslužite toplo s dodatnom salsom po želji. Dobar tek!

Oprez!
Kukuruzne ljuske se ne jedu. Kada su tamale gotove, razmotajte ljusku i pojedite samo tijesto s punjenjem.

Kako se zamataju tamale pogledajte u YouTube videu World of Tamales.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju