Namaz od zapečenog graha nezaobilazan je dio meksičke kuhinje. Bez njega je nemoguće zamisliti burritose, nachose i druga tradicionalna jela te sjevernoameričke zemlje. Može se jesti na tostu, poslužiti kao umak za čips ili dodati kao prilog riži, tjestenini, krumpirima ili bilo kojem drugom jelu.

Grah je iznimno zdrava namirnica koja je bogata bjelančevina i ugljikohidratima, aminokiselinama, folatima, željezom i drugim hranjivim tvarima. Savršen je izbor za pripremu proteinskog namaza.

Banane su odličan izvor kalija koji snižava krvni tlak Hrana i piće 7 namirnica koje prirodno snižavaju visoki krvni tlak

U Meksiku se za pripremu tog namaza tradicionalno koristi pinto grah, no može se upotrijebiti i bilo koja druga vrsta smeđeg graha. Grah se obično namače večer prije te kuha s nekoliko glavica češnjaka i aromatičnih začina.

No mi vam donosimo najlakši recept u kojem je glavna zvijezda grah iz konzerve, pa vam je za pripremu potrebno tek nešto manje od 10 minuta.

Sastojci za namaz od zapečenog graha:
1 mala konzerva graha (220 grama kuhanog graha)
1 luk
2 žlice svinjske masti
sol i papar po želji

Pašta fažol Hrana i piće Pašta fažol: Recept za legendarno talijansko jelo koje se radi "ni od čega"

Priprema:
1. Rastopite svinjsku mast u tavi.

2. Na masti prepirjajte sitno nasjeckani luk. Za to će vam biti potrebno oko dvije do tri minute.

3. Ubacite ocijeđeni grah iz konzerve i pecite ga oko jedne minute.

4. Gnječilom za krumpir pretvorite grah u pastu. Ako vam je smjesa presuha, podlijte s malo vode ili temeljca.

Ilustracija burita s jajima Hrana i piće Proteinska bomba: Recept za brzi doručak koji možete ponijeti sa sobom na posao

5. Posolite i popaprite po želji. Dobar tek!

Savjet plus:
Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, grah prepržite u biljnom ulju.

Uživate li u začinjenoj hrani, namazu od zapečenog graha možete dodati i malo čili praha i/ili češnjaka u prahu.

Želite li da namaz bude potpuno gladak, na kraju termičke obrade stavite smjesu u blender ili sjeckalicu povrća i pulsirajte sve dok niste zadovoljni teksturom.