Jeste li ikada sjeli u meksički restoran ili pokušali naručiti meksičku hranu iz dostave, ali ste ostali zbunjeni količinom ponude? Iako se većina jela poslužuje u tortilji, još uvijek vam nije jasna razlika između enchilada i chimichanga, burrita i tacosa?

Tortilja je uistinu baza meksičke kuhinje, a način na koji se ona puni, savija i termički obrađuje uvelike se razlikuje. Upravo o tome ovisi i jelo koje naručujete.

Donosimo vam popis najpoznatijih meksičkih jela s tortiljama i objašnjenje kako ih možete razlikovati.

Piletina u tortilji Hrana i piće Gotovo za 20 minuta: Fina piletina u tortilji kojoj možete dodati pola frižidera

Burrito
Pšenična tortilja punjena mesom, sirom, rižom, grahom i drugim povrćem te umacima koja se savija u oblik valjka, te koja u potpunosti obavija nadjev. Punjenje je vidljivo tek kad zagrizete u burrito ili ga prerežete nožem.

Chimichanga
Burrito pržen u dubokom ulju koji se potom poslužuje s guacamoleom, salsom, kiselim vrhnjem ili nekim drugim umakom.

Enchilada
Kukuruzna tortilja punjena mesom, sirom, povrćem i drugim namirnicama po želji koja se zarola, a potom prekriva nekim umakom te tako zapeče u pećnici.

Enchilade Hrana i piće Kakav doručak! Recept za proteinske "palačinke“ kojima nećete moći odoljeti

Flautas
Pšenična tortlja s mesnim, morskim ili povrtnim nadjevom i umacima koja se zarola u oblik flaute, a potom zapeče na tavi.

Nachos

Kukuruzna tortilja razrezana u oblik manjih trokuta (čipsa) koja se prži dok ne postane hrskava, a potom prekriva s mljevenim mesom, povrćem, sirom i umacima. Nachos se najčešće poslužuje kao predjelo.

Taco

Mala kukuruzna ili pšenična tortilja koja se prekriva povrćem, mesom, plodovima mora, naribanim sirom te raznim umacima, a koja se potom presavija i tako jede.

Taquito
Taquito označava mali taco, a naziva se još i taco dorados. Podrazumjeva malu kukuruznu tortlju koja se zapeče u dubokom ulju u oblik školjke te potom puni slasnim meksičkim nadjevima.

Espresso tonico Hrana i piće Caramba! Meksička ledena kava od dva sastojka koja spašava od vrućine

Tostada
Tostirana tortilja ili tortilja pečena u dubokom ulju koja se služi kao prilog jelima. Za tostadu se koriste stare i odstajale tortilje koje su još uvijek dobre za jelo, ali nisu dovoljno svježe za pripremu burrita ili tacosa.

Quesadilla
Dvije kukuruzne ili pšenične tortilje postavljene jedna ispod druge te ispunjene naribanim sirom, a ponekad i nekim mesom, povrćem ili začinima koja se zagriju na tavi, a zatim prerežu u trokute te jedu uz umake po želji. Quesadilla se isto tako može napraviti samo s jednom tortiljom, koja se nakon punjenja presavija napola te zapeče sa svake strane.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju