Jeste li čuli za Romanesco brokulu ili šenon? Riječ je o jestivom pupoljku biljne vrste Brassica oleracea iz porodice kupusnjača koji izgleda poput prirodnog fraktala. Zbog neobične svijetlozelene boje i osebujnog izgleda neki ga nazivaju i izvanzemaljskim povrćem.

No zapravo je riječ o križancu cvjetače i brokule koji je prvi puta zapaženo u Italiji još u 16. stoljeću. Najviše se uzgaja oko glavnog grada Italije, pa ju nazivaju još i rimskom brokulom.

Slika nije dostupna Hrana i piće Vitaminska bomba: 7 razloga zbog kojih bismo češće trebali jesti brokulu

Romanseco brokula ima tvrđu teksturu od cvjetače, no okus mu je mnogo blaži s nježnim orašastim notama koji se posebno dobro sljubljuju s češnjakom, bijelim vinom i čili papričicama. Idealan je za pripremu različitih juha, variva, salata i složenaca, no može se jesti i sirov.

Treba imati na umu da zadržava više hranjivih tvari što se kraće termički obrađuje. Plod je, naime, bogat vitaminom A, C i K, vlaknima, željezom, magnezijem i cinkom. Zbog prisutnosti biljnih pigmenata obiluje karotenoidima, polifenolima i antioksidantima.

Breskve Hrana i piće 7 vrsta hrane koje prirodno snižavaju visoki krvni tlak

Njegova proizvodnja nije raširena, pa se rijetko kad može naći na policama hrvatskih trgovina. Upravo zato cijena mu je nešto viša od klasične brokule ili cvjetače, a može dosezati i više desetaka kuna za kilogram.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte što sve možete napraviti s Romanesco brokulom, ako se uspijete dočepati ove „NLO“ glavice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju