Jedna od asocijacija na zdravu prehranu mnogima je brokula, i to ne bez razloga, no najčešće nismo svjesni dokle seže popis njezinih dobrobiti – kao i raznovrsnih načina na koje je možemo pripremiti. Iako se može miksati u pire, peći u složencima i kuhati u juhama, zelena kraljica zime najzdravija je skuhana na pari.

Usitnjenoj na komade, dovoljno joj je oko četiri minute za stabljiku i dvije minute za cvjetove. Na taj će način biti al dente, no volite li mekše, slobodno je možete kuhati na pari još koju minutu. Prelivena uljem i posipana češnjakom, brokula je idealan prilog ribi, ali i mesu.

Zdravo mršavljenje

Šalica sjeckane brokule ima tek 25 kalorija, manje od 5 grama ugljikohidrata, zanemarivo malo proteina i uopće nema masti, ali je zato prepuna blagotvornih vitamina i minerala.

Čvrste kosti

Brokula sadrži manje razvikani vitamin K, koji je ključan je za zgrušavanje krvi, zdrave zube i čvrstoću kostiju. Taj često zaboravljeni čuvar srca pomaže i protiv kardiovaskularnih bolesti.

Protiv prehlade

Superpovrće simpatičnog izgleda obiluje i popularnim vitaminom C. Stoga se u vrijeme dok haraju gripe i prehlade preporučuje ubaciti pokoji "cvjetić" brokule – i to ne samo za ukras.

Zdravo srce i krvne žile

Brokula nas opskrbljuje kromom, mineralom koji je zaslužan za regulaciju šećera u krvi i pomaže u sprječavanju rizika od dijabetesa, visokog kolesterola te bolesti krvnih žila.

Pamćenje u formi

Imate li problema s lošim raspoloženjem, pamćenjem i koncentracijom, ubacite brokulu na dnevni jelovnik jer je odličan izvor vitamina B9, odnosno folne kiseline. Dobro je znati i da je folna kiselina dobra prijateljica zdrave jetre.

Protiv raka

Brokula sadrži aktivne sastojke koji štite od tumora i sprječavaju rizik od raka crijeva, želuca, dojke, maternice i prostate.

Prirodni detoks

Spojevi iz brokule djeluju poput prirodnih čistaća toksina iz organizma. Osim što pomažu u izbacivanju otrova, oni i neutraliziraju štetno djelovanje.

7 razloga zbog kojih bismo gotovo svaki dan trebali jesti "besmrtnu žitaricu" Žitarice - 1 Žitarice - 2 Žitarice - 3 +2 Žitarice - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju