Piletina je iznimno popularna namirnica u Peruu, gdje se peče na roštilju, a poslužuje sa slasnim umakom aji verde.

Riječ je o zelenom začinjenom umaku koji se priprema od aromatične kombinacije kiselog vrhnja, korijandra i jalapeño papričica te sjajno sljubljuje s rižom.

Ako ne želite jesti presušeno meso, umjesto pilećih prsa koja ima vrlo malo prirodne masnoće radije se poslužite sočnim zabatkom.

Sastojci:
1 kg otkoštenog pilećeg zabatka

Piletinu treba dobro termički obraditi Hrana i piće Dilema koja muči Hrvate: Treba li oprati piletinu prije pečenja?

Za marinadu:
5 češnja češnjaka
3 žlice soka od limete
2 žlice maslinova ulja
2 čajne žličice dimljene paprike
1 žlica meda
1 žlica mljevenog kumina
1 čajna žličica mljevenog korijandra
1 čajna žličica sušenog origana
sol i papar po želji

Za umak:
125 ml kiselog vrhnja
100 g svježih listića korijandra (bez peteljki)
2 češnja češnjaka
1 ljuta papričica (po mogućnosti jalapeño)
1 žlica soka od limete
sol i papar po želji

Ručak Hrana i piće Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo?

Priprema:
1. Češnjak za marinadu očistite, narežite na tanke listiće i stavite u veću plastičnu vrećicu sa zatvaračem zajedno s maslinovim uljem, sokom limete i ostalim začinima.

2. U vrećicu ubacite i otkoštene pileće zabatke, dobro izmasirajte meso i stavite u hladnjak na barem sat vremena da se okusi sljube. Što duže držite meso u marinadi, to će ono biti sočnije i finije.

3. U blenderu pripremite umak aji verde: ubacite kiselo vrhnje, korijandar, jalapeño, češnjak i sok limete. Pulsirajte sve zajedno dok ne dobijete glatku smjesu. Isprobajte umak te začinite solju i paprom po želji.

4. Pecite marinirano meso na zagrijanom roštilju dok površina ne dobije zlatnosmeđu boju, a piletina se termički obradi do kraja. Za to će vam biti potrebno oko 15 do 20 minuta.

5. Poslužite piletinu s umakom aji verde i rižom. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju