Piletina je iznimno popularna namirnica u Peruu, gdje se peče na roštilju, a poslužuje sa slasnim umakom aji verde.

Riječ je o zelenom začinjenom umaku koji se priprema od aromatične kombinacije kiselog vrhnja, korijandra i jalapeño papričica te sjajno sljubljuje s rižom.

Ako ne želite jesti presušeno meso, umjesto pilećih prsa koja ima vrlo malo prirodne masnoće radije se poslužite sočnim zabatkom.

Sastojci za marinadu:

  • 1 kg otkoštenog pilećeg zabatka
  • 5 češnja češnjaka
  • 3 žlice soka od limete
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 čajne žličice dimljene paprike
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica mljevenog kumina
  • 1 čajna žličica mljevenog korijandra
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • sol i papar po želji

Sastojci za umak:

  • 125 ml kiselog vrhnja
  • 100 g svježih listića korijandra (bez peteljki)
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 ljuta papričica (po mogućnosti jalapeño)
  • 1 žlica soka od limete
  • sol i papar po želji

Tajne mekanog mesa Hrana i piće Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo?

Priprema peruanske piletine:

  1. Češnjak za marinadu očistite, narežite na tanke listiće i stavite u veću plastičnu vrećicu sa zatvaračem zajedno s maslinovim uljem, sokom limete i ostalim začinima.
  2. U vrećicu ubacite i otkoštene pileće zabatke, dobro izmasirajte meso i stavite u hladnjak na barem sat vremena da se okusi sljube. Što duže držite meso u marinadi, to će ono biti sočnije i finije.
  3. U blenderu pripremite umak aji verde: ubacite kiselo vrhnje, korijandar, jalapeño, češnjak i sok limete. Pulsirajte sve zajedno dok ne dobijete glatku smjesu. Isprobajte umak te začinite solju i paprom po želji.
  4. Pecite marinirano meso na zagrijanom roštilju dok površina ne dobije zlatnosmeđu boju, a piletina se termički obradi do kraja. Za to će vam biti potrebno oko 15 do 20 minuta.
  5. Poslužite piletinu s umakom aji verde i rižom. Dobar tek!

3 greške koje trebamo izbjegavati kada pečemo piletinu na roštilju Piletina s roštilja - 4 Piletina s roštilja - 5 Piletina s roštilja - 2 +2 Piletina s roštilja - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju