Piletina je iznimno popularna namirnica u Peruu, gdje se peče na roštilju, a poslužuje sa slasnim umakom aji verde.
Riječ je o zelenom začinjenom umaku koji se priprema od aromatične kombinacije kiselog vrhnja, korijandra i jalapeño papričica te sjajno sljubljuje s rižom.
Ako ne želite jesti presušeno meso, umjesto pilećih prsa koja ima vrlo malo prirodne masnoće radije se poslužite sočnim zabatkom.
Sastojci za marinadu:
- 1 kg otkoštenog pilećeg zabatka
- 5 češnja češnjaka
- 3 žlice soka od limete
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 čajne žličice dimljene paprike
- 1 žlica meda
- 1 žlica mljevenog kumina
- 1 čajna žličica mljevenog korijandra
- 1 čajna žličica sušenog origana
- sol i papar po želji
Sastojci za umak:
- 125 ml kiselog vrhnja
- 100 g svježih listića korijandra (bez peteljki)
- 2 češnja češnjaka
- 1 ljuta papričica (po mogućnosti jalapeño)
- 1 žlica soka od limete
- sol i papar po želji
Priprema peruanske piletine:
- Češnjak za marinadu očistite, narežite na tanke listiće i stavite u veću plastičnu vrećicu sa zatvaračem zajedno s maslinovim uljem, sokom limete i ostalim začinima.
- U vrećicu ubacite i otkoštene pileće zabatke, dobro izmasirajte meso i stavite u hladnjak na barem sat vremena da se okusi sljube. Što duže držite meso u marinadi, to će ono biti sočnije i finije.
- U blenderu pripremite umak aji verde: ubacite kiselo vrhnje, korijandar, jalapeño, češnjak i sok limete. Pulsirajte sve zajedno dok ne dobijete glatku smjesu. Isprobajte umak te začinite solju i paprom po želji.
- Pecite marinirano meso na zagrijanom roštilju dok površina ne dobije zlatnosmeđu boju, a piletina se termički obradi do kraja. Za to će vam biti potrebno oko 15 do 20 minuta.
- Poslužite piletinu s umakom aji verde i rižom. Dobar tek!
3 greške koje trebamo izbjegavati kada pečemo piletinu na roštilju +2