1. Ne zaboravite na marinadu

Meso će imati bolji okus ako ga prije stavljanja na roštilj mariniramo u kombinaciji ulja i začina barem nekoliko sati, a idealno bi bilo večer prije pečenja. Piletina se izvrsno sljubljuje s medom, limunom, češnjakom, senfom, paprom, crvenom paprikom, timijanom, ružmarinom i majčinom dušicom.

Marinada će podariti bolji okus bilo kojem dijelu mesa, a posebno je važna kada grilamo pileća prsa, koja su inače nemasna te nemaju mnogo okusa.

2. Nemojte peći nejednake komade mesa

Nejednaki komadi mesa zahtijevaju različitu termičku obradu, što je posebno nezgodno kada pečemo roštilj. Da biste izbjegli komade piletine koji su s jedne strane isušeni i prepečeni, a s druge strane sirovi, ujednačite komade koje stavljate na roštilj.  Iskusni kuhari znaju ispeći cijelo pile na roštilju Iskusni kuhari znaju ispeći cijelo pile na roštilju (Foto: Stockfood)

Pileća prsa možete izravnati batom za meso prije pečenja. Za pečenje na roštilju posebno je izazovan zabatak. Najbolje bi bilo odvojiti batak od zabatka prije pečenja, ili ga otkoštiti ako želite biti sigurni da će biti dobro pečen.

3. Ne udaljavajte se od roštilja

Piletinu je lako presušiti i prepeći na roštilju, pa stalno treba biti u blizini i provjeravati je. Ako niste vješti u procjenjivanju pečenosti dodirnom prsta o površinu mesa, nabavite kuhinjski termometar. Piletina je savršeno pečena kad središnji dio mesa doseže temperaturu od 73 Celzijeva stupnja.

Prirodni "antibiotik": Napitak od 2 kune koji bismo trebali uzimati svaki dan Kefir Salata s kefirom Smoothie od avokada i kefira +0 Kefir

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju