Amerikanci su obožavatelji čipsa i umaka koji se poslužuju s hrskavim komadićima krumpira ili kruha. Uz popularne „sirove“ umake poput salse i guacamolea postoje i brojne vrste koje se peku prije nego što se posluže.
Ovaj „kaubojski“ umak je jedan od takvih jela. Riječ je o umaku na bazi kobasica, sirnog namaza i naribanog sira te vrhnja i začina koji se peče u pećnici, a potom topao ili ohlađen poslužuje s čipsom i hrskavim kruhom.
Vrlo lako se priprema kod kuće od svega nekoliko sastojaka.
Sastojci za kaubojski pečeni umak:
- 450 g sirnog namaza
- 400 g narezane rajčice iz konzerve
- 350 g svinjske kobasice za pečenje
- 240 g kiselog vrhnja
- 240 g naribanog cheddar sira
- 100 g smrznutog kukuruza
- 100 g poblano paprike
- 40 g jalapeno papričica
- sol i papar po želji
- svježi peršin po želji
Priprema kaubojskog pečenog umaka:
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
- Stavite kobasice u tavu i prepirjajte ih na umjerenoj temperaturi. Drvenom kuhačom ih usitnite na manje komade. Pecite ih 10 do 12 minuta dok ne dobiju lijepu smeđu boju.
- Sirni namaz pomiješajte s kiselim vrhnjem, polovicom naribanog cheddar sira, odmrznutim kukuruzom i prepirjanim kobasicama. Dodajte rajčice s nasjeckanim poblano i japalapeno paprikama. Posolite i popaprite po želji.
- Prebacite smjesu u vatrostalnu posudu za pečenje i ostatak naribanog sira pospite po vrhu.
- Pecite u pećnici oko 30 minuta dok se sastojci ne sljube, a sir ne rastopi i lagano ne zapeče.
- Poslužite toplo s listićima svježeg peršina. Dobar tek!