Amerikanci su obožavatelji čipsa i umaka koji se poslužuju s hrskavim komadićima krumpira ili kruha. Uz popularne „sirove“ umake poput salse i guacamolea postoje i brojne vrste koje se peku prije nego što se posluže.

Ovaj „kaubojski“ umak je jedan od takvih jela. Riječ je o umaku na bazi kobasica, sirnog namaza i naribanog sira te vrhnja i začina koji se peče u pećnici, a potom topao ili ohlađen poslužuje s čipsom i hrskavim kruhom.

Vrlo lako se priprema kod kuće od svega nekoliko sastojaka.

Prstići od češnjaka Hrana i piće Kanadska pizza: Recept za prstiće od češnjaka i sira s kremastim umakom

Sastojci za kaubojski pečeni umak:

  • 450 g sirnog namaza
  • 400 g narezane rajčice iz konzerve
  • 350 g svinjske kobasice za pečenje
  • 240 g kiselog vrhnja
  • 240 g naribanog cheddar sira
  • 100 g smrznutog kukuruza
  • 100 g poblano paprike
  • 40 g jalapeno papričica
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin po želji

Slika nije dostupna Hrana i piće Recept za smeđi umak koji ide uz sve, a radi se od "ničega"

Priprema kaubojskog pečenog umaka:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  2. Stavite kobasice u tavu i prepirjajte ih na umjerenoj temperaturi. Drvenom kuhačom ih usitnite na manje komade. Pecite ih 10 do 12 minuta dok ne dobiju lijepu smeđu boju.
  3. Sirni namaz pomiješajte s kiselim vrhnjem, polovicom naribanog cheddar sira, odmrznutim kukuruzom i prepirjanim kobasicama. Dodajte rajčice s nasjeckanim poblano i japalapeno paprikama. Posolite i popaprite po želji.
  4. Prebacite smjesu u vatrostalnu posudu za pečenje i ostatak naribanog sira pospite po vrhu.
  5. Pecite u pećnici oko 30 minuta dok se sastojci ne sljube, a sir ne rastopi i lagano ne zapeče.
  6. Poslužite toplo s listićima svježeg peršina. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju