Amerikanci se pripremaju za Dan zahvalnosti i blagdansku večeru koja se sastoji od pečene purice, pirea od krumpira, hrskavih mahuna, brusnica i sličnih dodataka.
Ono što spaja sva ova jela u jednu cjelinu jest njihov tradicionalni gravy – odnosno smeđi umak koji ide uz sve, a priprema se „ni od čega“. Točnije, priprema se od svakodnevnih sastojaka koje većina ima u svojoj smočnici.
Pod gravyjem se smatra umak koji se priprema od maslaca ili ulja, mesnog temeljca i brašna. Želite li mu produbiti okus, obavezno ga sljubite i s karameliziranim lukom.
Nije sasvim razjašnjeno tko je prvi osmislio ovaj jednostavan, ali ukusan umak. Mnogi vjeruju da gravy potječe iz Ujedinjenog Kraljevstva gdje se priprema već stoljećima, a najčešće poslužuje uz krumpir i kobasice. Drugi, pak, tvrde da su ga izmislili Francuzi koji su sličnu verziju imali u svojim kuharicama još u Srednjem vijeku.
U Egiptu se navodno jeo još 3000 godina prije Krista, a kroz godina je postao i sastavni dio kanadske kuhinje jer je nezaobilazni sastojak krumpira poutine.
Sastojci za gravy s lukom:
700 g luka
600 ml mesnog temeljca
3 žlice ulja
2 žlice brašna
sol i papar po želji
Priprema:
1. Zagrijte ulje na tavi pa na njemu pirjajte kriške luka dok ne omekšaju i ne dobiju zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko 20-ak minuta.
2. Podlijte luk s polovicom mesnog temeljca, ostružite dno lonca i kuhajte sve zajedno dok većina tekućine ne ispari.
3. Dodajte brašno i dobro pomiješajte zajedno s lukom.
4. Podlijte ostatkom temeljca i kuhajte nekoliko minuta dok se umak ne zgusne i ne dobije željenu teksturu. Ako želite da umak bude rjeđi, dodajte još temeljca.
5. Posolite i poparite po želji.
6. Poslužite toplo s mesom ili povrćem po želji. Dobar tek!
Dodatak jelima o kojem bruji cijeli svijet: Jeste li probali adobo? +0