Amerikanci se pripremaju za Dan zahvalnosti i blagdansku večeru koja se sastoji od pečene purice, pirea od krumpira, hrskavih mahuna, brusnica i sličnih dodataka.

Ono što spaja sva ova jela u jednu cjelinu jest njihov tradicionalni gravy – odnosno smeđi umak koji ide uz sve, a priprema se „ni od čega“. Točnije, priprema se od svakodnevnih sastojaka koje većina ima u svojoj smočnici.

Pod gravyjem se smatra umak koji se priprema od maslaca ili ulja, mesnog temeljca i brašna. Želite li mu produbiti okus, obavezno ga sljubite i s karameliziranim lukom.

Blagdanska purica Hrana i piće Za prste polizati! 7 savjeta uz koje će blagdanska purica biti sočnija nego ikad prije

Nije sasvim razjašnjeno tko je prvi osmislio ovaj jednostavan, ali ukusan umak. Mnogi vjeruju da gravy potječe iz Ujedinjenog Kraljevstva gdje se priprema već stoljećima, a najčešće poslužuje uz krumpir i kobasice. Drugi, pak, tvrde da su ga izmislili Francuzi koji su sličnu verziju imali u svojim kuharicama još u Srednjem vijeku.

U Egiptu se navodno jeo još 3000 godina prije Krista, a kroz godina je postao i sastavni dio kanadske kuhinje jer je nezaobilazni sastojak krumpira poutine.

Sastojci za gravy s lukom:
700 g luka
600 ml mesnog temeljca
3 žlice ulja
2 žlice brašna
sol i papar po želji

Priprema:
1. Zagrijte ulje na tavi pa na njemu pirjajte kriške luka dok ne omekšaju i ne dobiju zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko 20-ak minuta.

2. Podlijte luk s polovicom mesnog temeljca, ostružite dno lonca i kuhajte sve zajedno dok većina tekućine ne ispari.

Složenac od krumpira i sira Hrana i piće 10 savršenih recepata s krumpirom koje možete isprobati već ovaj vikend

3. Dodajte brašno i dobro pomiješajte zajedno s lukom.

4. Podlijte ostatkom temeljca i kuhajte nekoliko minuta dok se umak ne zgusne i ne dobije željenu teksturu. Ako želite da umak bude rjeđi, dodajte još temeljca.

5. Posolite i poparite po želji.

6. Poslužite toplo s mesom ili povrćem po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju