Oleo saccharum može zvučati kao neko vještičje prokletstvo ili komplicirani latinski izraz, ali iza naziva krije se mirisni dodatak koji koktel majstori obožavaju. U doslovnom značenju „šećerno ulje“, oleo saccharum je upravo ulje izvučeno iz kore citrusa uz malu pomoć šećera. Nakon što smo razjasnili misterij, ostaje pitanje zašto je toliko omiljen.

Osim što je oleo saccharum fantastičan način da izvučete i posljednju kap arome i okusa iz nešpricanih naranči, limuna, grejpa ili mandarina, držanjem korica citrusa u ulju dobit ćete vraški dobar dodatak sladoledu, palačinkama, poderanim gaćama, uštipcima i drugim slatkim divotama.

Sama tehnika nije ništa novo: barmeni koriste oleo saccharum od ranog 19. stoljeća za dodavanje arome i okusa pićima. Procedura je jednostavna. Ogulite nekoliko agruma - idealno bi bilo onih od kojih ćete kasnije iskoristiti za sok pa stavite kore u zdjelu i pospite ih šećerom. Prilikom guljenja izbjegavajte bijele dijelove ispod kore u kojima je puno gorčine.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ili ga voliš - ili mrziš: Njemački "lijek" za želudac i dobro raspoloženje

Dobro primiješajte i... pričekajte. Nakon nekoliko sati, šećer će izvući ulja iz kore, ostavljajući vas s pomalo neurednim, ali jako ukusnim sirupom. Stavite li više šećera dobit ćete aromatizirani šećer koji je također sjajan dodatak slasticama. Ljepota oleo saccharuma je upravo u njegovoj svestranosti.

Može se koristiti kao zaslađivač u bezalkoholnim pićima poput ledenog čaja, raznim punčevima, kuhanom vinu i sokovima. Dodajte li vodu šećeru, u omjeru 1:1 dobit ćete simple syrup za koktele. Old Fashioned, Daiquiri ili Whiskey Sour samo su neki od klasika u kojem možete koristiti oleo saccharum.

Slika nije dostupna Hrana i piće Jedan od najjačih koktela na svijetu: Ubojita teta Roberta koja se pije na vlastitu odgovornost

Sastojci za oleo saccharum:

  • 1 šalica (225 g) oguljenih korice citrusa
  • 3/4 šalice šećera (150 g)

Priprema oleo saccharuma:

  • Pomiješajte kore citrusa i šećer pa dobro zgnječite kuhačom ili žlicom (pretvarajte se da ste ljuti na oleo saccharum)
  • Ostavite da šećer odradi svoje najmanje 5 sati - do 24 sata. Slobodno pomiješajte i zgnječite u prolazu.
  • Procijedite kore citrusa tako da ih stvarno pritisnite u cjedilu kako bi se izvuklo svo to fino ulje. Čuvajte ulje u hladnjaku do nekoliko tjedana.

Chef Melkior Bašić otkriva jednu pogrešku u karijeri zbog koje žali - i zašto ga gost ne može izbaciti iz takta MasterChef MasterChef - 4 MasterChef - 2 +1 MasterChef

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju