Žestoko piće, citrusi i šećer klasična su trojka koja je služila kao inpiracija za prve koktele. Whisky sour koktelski je klasik koji se pijucka više od stoljeća i pol, ali tko ga je prvi osmislio nije poznato.

Osim viskija, kultno piće je tražilo i limunov sok, šećer i bjelanjak, koji daje glatku, bogatu teksturu kao protuteža britkoj kiselini. Danas u čaši često izostane taj proteinski dodatak, ali ako imate jaja koja nisu sumnjive kvalitete, slobodno ga isprobajte i u verziji s bjelanjkom pa prosudite sami koja vam je verzija draža.

Za recept će vam trebati i slatki sirup za koktele, ali možete ga napraviti i sami od šećera i vode. U 200 ml tople vode rastopite 200 g šećera pa pričekajte da se ohladi i stavite u hladnjak. Umjesto šećernog sirupa poslužit će i med ili javorov sirup. U koktel se dodaje i nekoliko kapi bittera, alkoholne infuzije aromatičnog bilja, začina i kora citrusnog voća te kakve gorke komponente. Nemate li bittera, u koktel možete staviti tanku plošku đumbira koju malo zgnječite i protresite s ostalim sastojcima.

Sastojci za whisky sour: 

60 ml burbona
22 ml limunova soka
15 ml bjelanjka (opcionalno)
3,4 kapi bittera za koktele

Priprema:

1. Protresite sve sastojke osim bitera tridesetak sekundi.

2. Dodajte led i tresite da se koktel ohladi pa procijedite u čaše.

3. Ukrasite bitterom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju