Chef executive u Falkensteiner Hotelu & Spa Iadera Tomislav Šimić donosi savršeni lagani recept za tople ljetne dane temeljen na domaćoj ribi, plodovima mora i povrću s jadranskom hamom u glavnoj ulozi.

File jadranske hame

Sastojci:
180 g filea hame
100 ml maslinova ulja
30 g korijena peršina
20 g kozica
10 g divljih šparoga
10 g korijena celera
10 g kvinoje
1 limun
sol i papar
maslac

Slika nije dostupna Hrana i piće Česte greške zbog kojih nam se riba raspadne kad je pečemo na roštilju

Priprema:
1. File hame ispecite u tavi na malo maslinova ulja oko pet minuta na strani gdje je koža.

2. Kada kožica na fileu postane hrskava, ribu treba staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva još šest minuta da se termički obradi do kraja.

3. Korijen celera ogulite i izrežite na kockice. Blanširajte celer u vodi tri minute, procijedite i pustite da se ohladi.

4. Divlje šparoge blanširajte u vodi oko jedne minute. Potom ih ubacite u ledenu vodu te začinite solju, paprom, maslinovim uljem i limunovom koricom.

GastroBranimir - 9 Hrana i piće Morska zimnica: Dagnje zbog kojih se uživa u buzari i kad su ribarnice zatvorene

5. Kozice očistite od oklopa i na vrućem ulju pržite oko jednu minutu.

6. Ogulite korijen peršina i izrežite ga na manje komade. Stavite ga u vakuumsku vrećicu zajedno sa soli i maslacem te kuhajte dok peršin ne postane mekan. Kada je peršin kuhan, izmiksajte ga uz postupno dodavanje maslaca dok krema ne postane glatka.

7. Kvinoju kuhajte dok ne postane mekana. Za to će vam biti potrebno oko osam minuta. Kada je kuhana, procijedite je i pustite da se osuši tri sata. Osušenu je pržimo na ulju minutu dok ne postane hrskava.

8. Sve komponente jela spojite na jedan tanjur. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju