Da se kod Branimira u Utrine ide po vrhunske komade mesa, nije novost, ali odnedavno je butik mesnica i delikatesni dućan nadomak tržnice u Novom Zagrebu postao bogatiji za svakojake divote iz mora koje potpisuje Adriatic shell.

Staklenke pune okusa i aroma mora poput motra i morske šparoge (salicornia) te neodoljive, nježne i mirisne dagnje odnedavno se mogu naći na policama GastroBranimira – tik do neobičnih boca Coral winea, čije etikete ispisuju koralji u vinskom podrumu i do trideset metara ispod površine. Vina se potapaju u more, na farmi školjaka na otoku Pagu, u blizini Paškog i Virskog mosta, podno Velebita.

Svaka je boca izložena velikoj količini energije koja protječe oko boce pod utjecajem morskih struja i prirodnih izvora koji nose koralje, alge i druge morske organizme koji se hvataju na boce, tako da je svaka jedinstvena. Boce u moru prosječno provedu oko 400 dana, ovisno o sorti jer svako vino traži svoje. Vina koja odležavaju na morskim strujama osjetno se razlikuju od kontinentalnih „rođaka“ u podrumima jer ispod površine kao da vrijeme brže prolazi, a vina lakše stare.

GastroBranimir - 8 GastroBranimir - 8 (Foto: Nika Borovac)

Da posebna organoleptička svojstva nisu plod mašte, nego privlačna osobina, potvrdili su i znalci i kušači kojima je vino strast, a etikete koje oblikuje more najljepše zaokružuju tu priču. Osim vina pod morem, imaju i craft pivo koje također sazrijeva u tim posebnim uvjetima.

„Što to sve mogu“ koraljna vina i morska zimnica Marka Duševića, vlasnika Adriatic shella u gostima kod Branimira i Tine Galović u Utrinama, pokazala su prije koji dan na malom druženju. Domaća pašta od motra i salicornije s buzarom od mirisnih dagnji, pripremljena (kako drukčije) nego na Monolith grillu butik mesnice na tren je teleportirala nazočne za kakav sunčani stol s pogledom na horizont. Potaknuti vinom, uz mirise te morske sreće u mediteranskom zenu gotovo da su se začuli cvrčci. Nešto kasnije su na Monolithu zacvrčali baskijski burgeri i vrhunski steakovi, kao najfiniji desert.

GastroBranimir je u Hrvatskoj sinonim za steakove cijenjenih starih, debelih krava iz udaljenih dijelova Galicije i Portugala koji u Lijepu Našu stižu zahvaljujući uspješnoj Branimirovoj suradnji s Txogitxuom, jednim od najpoznatijih distibutera goveđeg mesa na svijetu.

Osim steakova, kod Branimira se odlazi i po Txogitxu hrenovke, delikatesne goveđe burgere s baskijskim sirom i espelette paprikom ili foie grasom, premium salame, kao i kobasice txistora. Ponosni su i na proizvode koji dolaze iz Guijuela, gdje jedan od najboljih proizvođača Pata Negre, Arturo Sanchez stvara senzacije okusa i mirisa. U ponudi zagrebačke butik mesnice imaju pršut, palete - prednja noga, chorizo i salchiconu. Ovih dana im je na popustu rose Kabaj uz 2011. godine, a kako kaže Branimir, provjereno savršeno paše uz steak. Kabajeva ružica na popustu je ako uz nju kupite i kakav fini komad mesa. 

I bez brige, za sočne dagnje što mirišu na more ne treba nužno ribarnica jer po njih svratiti možete i u butik mesnicu…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju