Donosimo vam recept za slani galette od gljiva i sira, pitu koja će oduševiti i najzahtjevnija nepca. Najbolja je kada se posluži topla i podijeli s prijateljima.
Sastojci za galette od gljiva i sira:
Sastojci za tijesto
- 250 g brašna
- 170 g ohlađenog maslaca
- 60 ml ledene vode
- 1 žlica jabučnog octa
- ½ čajne žličice soli
Sastojci za nadjev:
- 450 g šampinjona za pastu
- 170 g gljiva po želji za stavljanje na vrh (šampinjoni, bukovače, vrganji…)
- 170 g naribanog sira canthala ili gruyerea
- 65 ml vrhnja
- 30 g nasjeckanog svježeg peršina ili vlasca
- 3 ljutike
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice ulja
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 jaje
- sol i papar po želji
- limunova korica za posluživanje
Priprema galettea od gljiva i sira:
- Pripremite tijesto u sjeckalici povrća: pomiješajte brašno sa soli i kockicama ohlađenog maslaca. Pulsirajte dok smjesa ne dobije teksturu mokrog pijeska.
- Prebacite dobivenu smjesu u veću zdjelu te dodajte žlicu jabučnog octa i ledenu vodu. Vilicom povežite sve sastojke, oblikujte kuglu tijesta, zamotajte je u plastičnu foliju i stavite u hladnjak da se stisne na barem dva sata.
- Napravite nadjev za galette: u sjeckalici povrća usitnite 450 g šampinjona, tri očišćene ljutike, češnjak i svježe začinsko bilje u pastu.
- Na tavi zagrijte dvije žlice ulja i maslaca pa na tome prepirjajte pastu na bazi gljiva. Posolite i popaprite. Pirjajte 10-ak minuta dok ne ispari većina tekućine.
- Pirjane gljive pomiješajte s naribanim sirom i vrhnjem.
- Ohlađeno tijesto razvucite na pobrašnjenoj površini na pravokutnik veličine 40 x 25 centimetara. Smjesu na bazi gljiva i sira premažite preko površine, ali tako da ostavite po pet centimetara slobodnog prostora sa svih strana.
- Preko paste dodajte ostatak gljiva – narezane šampinjone, bukovače, vrganje.
- Slobodne rubove tijesta preklopite preko nadjeva.
- Istucite jaje pa njime premažite rubove tijesta.
- Galette stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 45 do 50 minuta, odnosno dok tijesto nije pečeno do kraja i ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju sa svih strana.
- Poslužite s naribanom limunovom koricom i nešto pokapanog maslinova ulja. Dobar tek!
Kada ih solite? Savjeti i trikovi za savršena jela od gljiva +0