Donosimo vam recept za slani galette od gljiva i sira, pitu koja će oduševiti i najzahtjevnija nepca. Najbolja je kada se posluži topla i podijeli s prijateljima.

Sastojci za galette od gljiva i sira:

Sastojci za tijesto

  • 250 g brašna
  • 170 g ohlađenog maslaca
  • 60 ml ledene vode
  • 1 žlica jabučnog octa
  • ½ čajne žličice soli

Sastojci za nadjev:

  • 450 g šampinjona za pastu
  • 170 g gljiva po želji za stavljanje na vrh (šampinjoni, bukovače, vrganji…)
  • 170 g naribanog sira canthala ili gruyerea
  • 65 ml vrhnja
  • 30 g nasjeckanog svježeg peršina ili vlasca
  • 3 ljutike
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice ulja
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 jaje
  • sol i papar po želji
  • limunova korica za posluživanje

Priprema galettea od gljiva i sira:

  1. Pripremite tijesto u sjeckalici povrća: pomiješajte brašno sa soli i kockicama ohlađenog maslaca. Pulsirajte dok smjesa ne dobije teksturu mokrog pijeska.
  2. Prebacite dobivenu smjesu u veću zdjelu te dodajte žlicu jabučnog octa i ledenu vodu. Vilicom povežite sve sastojke, oblikujte kuglu tijesta, zamotajte je u plastičnu foliju i stavite u hladnjak da se stisne na barem dva sata.
  3. Napravite nadjev za galette: u sjeckalici povrća usitnite 450 g šampinjona, tri očišćene ljutike, češnjak i svježe začinsko bilje u pastu.
  4. Na tavi zagrijte dvije žlice ulja i maslaca pa na tome prepirjajte pastu na bazi gljiva. Posolite i popaprite. Pirjajte 10-ak minuta dok ne ispari većina tekućine.
  5. Pirjane gljive pomiješajte s naribanim sirom i vrhnjem.
  6. Ohlađeno tijesto razvucite na pobrašnjenoj površini na pravokutnik veličine 40 x 25 centimetara. Smjesu na bazi gljiva i sira premažite preko površine, ali tako da ostavite po pet centimetara slobodnog prostora sa svih strana.
  7. Preko paste dodajte ostatak gljiva – narezane šampinjone, bukovače, vrganje.
  8. Slobodne rubove tijesta preklopite preko nadjeva.
  9. Istucite jaje pa njime premažite rubove tijesta.
  10. Galette stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 45 do 50 minuta, odnosno dok tijesto nije pečeno do kraja i ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju sa svih strana.
  11. Poslužite s naribanom limunovom koricom i nešto pokapanog maslinova ulja. Dobar tek!

Kada ih solite? Savjeti i trikovi za savršena jela od gljiva +0 Meso s umakom od gljiva

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju