Na jugozapadu Francuske smjestila se povijesna regija Gaskonja, a koja je ljubiteljima hrane poznata po odvažnim okusima i zemljanim notama. Upravo iz nje potječe ovaj gulaš od junetine i korjenastog povrća.
Umjesto na maslinovom ulju, sastojci se piraju na pačjoj masti. Uz robusnu junetinu kuha se mrkva, pastrnjak i luk. Dodatnu dubinu okusa ovom daube de boeufu daje domaći mesni temeljac, sušene šljive i crveno vino.
Ako pri ruci nemate boce iz ove francuske regije poput madirana ili cahorsa, poslužiti se možete i malbecom ili cabernet sauvignonom.
Tradicionalni recept iz ove francuske pokrajine uključuje i nešto armagnaca, a koji se može zamijeniti i običnim brandyjem.
Krajnji rezultat? Krepko jelo zaokruženog bogatog okusa i meso toliko mekano da se može rezati vilicom. Da biste postigli ovaj cilj sastojke je potrebno kuhati na laganoj temperaturi oko tri sata.
Francuski mesni gulaš u crvenom vinu - sastojci:
- 1,5 kg junetine
- 750 ml crvenog vina
- 500 ml mesnog temeljca
- 100 g špeka
- 60 ml brandyja
- 60 otkoštenih suhih šljiva
- 45 g brašna
- 2 mrkve
- 2 pastrnjaka
- 2 žlice pačje masti
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 luk
- grančice sviježeg timijana
- svježi peršin
- sol i papar po želji
Francuski mesni gulaš u crvenom vinu - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 135 Celzijeva stupnja.
- Meso narežite na komade veličine oko 3-4 centimetara. Dobro ga posušite papirnatim ručnikom. Posolite ga i popaprite po želji.
- Rastopite pačju mast u loncu od lijevanog željeza poput dutch ovena i na njemu prepržite meso – pecite ga oko četiri do pet minuta dok ne dobije lijepu smeđu koricu sa svih strana. Nemojte pretrpavati lonac – radije pecite u više tura nego sve odjednom. Meso stavite sa strane.
- Na preostaloj masnoći popržite trakice špeka – pržite ih tri do četiri minute. Potom dodajte nasjeckani luk, kolutiće mrkve i pastrnjaka i nastavite sve zajedno pirjati oko tri minute. Posolite i popaprite povrće po želji.
- Dodajte češnjak i brašno. Dobro promiješajte i pržite oko jedne minute. Zatim podlijte lonac s brandijem i nastavite kuhati još jednu minutu.
- Ulijte u lonac vino, mesni temeljac, nasjeckane šljive i timijan. Vratite u lonac i meso koje ste prethodno popržili. Poklopite lonac i pustite da gulaš zavrije.
- Prebacite lonac u zagrijanu pećnicu i kuhajte oko 2,5 do 3 sata dok se sastojci ne sljube, a meso ne bude toliko mekano da se može rezati vilicom. Poslužite sa svježim peršinom, kuhanim krumpirom ili kriškom svježeg kruha. Dobar tek!
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa