Na jugozapadu Francuske smjestila se povijesna regija Gaskonja, a koja je ljubiteljima hrane poznata po odvažnim okusima i zemljanim notama. Upravo iz nje potječe ovaj gulaš od junetine i korjenastog povrća.

Umjesto na maslinovom ulju, sastojci se piraju na pačjoj masti. Uz robusnu junetinu kuha se mrkva, pastrnjak i luk. Dodatnu dubinu okusa ovom daube de boeufu daje domaći mesni temeljac, sušene šljive i crveno vino.

Ako pri ruci nemate boce iz ove francuske regije poput madirana ili cahorsa, poslužiti se možete i malbecom ili cabernet sauvignonom.

Tradicionalni recept iz ove francuske pokrajine uključuje i nešto armagnaca, a koji se može zamijeniti i običnim brandyjem.

Krajnji rezultat? Krepko jelo zaokruženog bogatog okusa i meso toliko mekano da se može rezati vilicom. Da biste postigli ovaj cilj sastojke je potrebno kuhati na laganoj temperaturi oko tri sata.

Francuski mesni gulaš u crvenom vinu - sastojci:

  • 1,5 kg junetine
  • 750 ml crvenog vina
  • 500 ml mesnog temeljca
  • 100 g špeka
  • 60 ml brandyja
  • 60 otkoštenih suhih šljiva
  • 45 g brašna
  • 2 mrkve
  • 2 pastrnjaka
  • 2 žlice pačje masti
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • grančice sviježeg timijana
  • svježi peršin
  • sol i papar po želji

Francuski mesni gulaš u crvenom vinu - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 135 Celzijeva stupnja.
  2. Meso narežite na komade veličine oko 3-4 centimetara. Dobro ga posušite papirnatim ručnikom. Posolite ga i popaprite po želji.
  3. Rastopite pačju mast u loncu od lijevanog željeza poput dutch ovena i na njemu prepržite meso – pecite ga oko četiri do pet minuta dok ne dobije lijepu smeđu koricu sa svih strana. Nemojte pretrpavati lonac – radije pecite u više tura nego sve odjednom. Meso stavite sa strane.
  4. Na preostaloj masnoći popržite trakice špeka – pržite ih tri do četiri minute. Potom dodajte nasjeckani luk, kolutiće mrkve i pastrnjaka i nastavite sve zajedno pirjati oko tri minute. Posolite i popaprite povrće po želji.
  5. Dodajte češnjak i brašno. Dobro promiješajte i pržite oko jedne minute. Zatim podlijte lonac s brandijem i nastavite kuhati još jednu minutu.
  6. Ulijte u lonac vino, mesni temeljac, nasjeckane šljive i timijan. Vratite u lonac i meso koje ste prethodno popržili. Poklopite lonac i pustite da gulaš zavrije.
  7. Prebacite lonac u zagrijanu pećnicu i kuhajte oko 2,5 do 3 sata dok se sastojci ne sljube, a meso ne bude toliko mekano da se može rezati vilicom. Poslužite sa svježim peršinom, kuhanim krumpirom ili kriškom svježeg kruha. Dobar tek!

Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Gulaš, ilustracija Gulaš Grčki gulaš stifado +5 Filipinski gulaš s mesom i povrćem

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju