Odlučite li ostati kod kuće dok se situacija s koronavirusom ne smiri i prije toga obaviti kupovinu namirnica, birajte one koje mogu dugo stajati u hladnjaku ili smočnici te se opskrbite i hranom koja jača imunitet. A mislite i na to da i dalje fino jedete.

Bacite oko i na količinu ulja, soli i šećera pa ako su vam zalihe tanke, podebljajte ih. Ostatak liste za kupovinu ispišite bez nepotrebnog gomilanja, ali tako da možete pripremiti raznovrsna i hranjiva jela.

Suho i svježe voće

Banane, jabuke, limuni i naranče odličan su odabir jer se neće brzo pokvariti. Banane možete narezati na ploške i držati ih u zamrzivaču te dodavati u smoothieje ili odmrznuti i ubaciti u zobene pahuljice. Citrusi će vam pružiti dovoljno vitamina C, a osim što su zdrave, jabuke su odlično rješenje kad poželite nešto slatko. Jabuke ispuštaju plinove koje ubrzavaju truljenje drugog voća, pa ih treba spremati posebno – bez obzira preferirate li smočnicu ili stavljanje u hladnjak. Suho voće poput grožđica, datulja i šljiva također je dobar odabir.

Krumpir, češnjak i luk

Krumpir je fantastična namirnica koja se priprema na „bezbroj načina“ tako da neće lako dosaditi, a osim što daje fini okus jelima, češnjak bilda imunitet. Krumpir, češnjak i luk najbolje je staviti u smočnicu, odnosno na tamno i hladno mjesto. Krumpir će ubrzati proces truljenja luka, pa ih treba spremiti odvojeno. Najbolje bi bilo odvojiti i češnjak, jer će njegov miris nadvladati sve druge u okolini.

Krumpir Hrana i piće Čas posla: Hrskavi krumpiri iz tave s češnjakom i peršinom

Svježe povrće

Bundeva, mrkva, celer i cikla imaju solidan rok trajanja, mogu trajati tjednima osobito ako ih stavite na hladno i mračno mjesto. Brokula i cvjetača također dugo traju, a odlična su baza juha i variva. Možete ih i skuhati pa zgnječiti u pire te kuhati na pari ili pržiti pa poslužiti uz rižu ili tjesteninu.

Ukiseljeno povrće

Povrće koje je podvrgnuto prirodnom procesu fermentacije kao što je to slučaj s kiseljenjem kupusa prepuno je hranjivih tvari. U procesu ''kiseljenja'' povećavaju se količine vitamina C u namirnici, svih vitamina B-kompleksa te esencijalnih masnih kiselina.

Sol Hrana i piće Ne mogu se pokvariti: 7 namirnica koje koristimo svaki dan, a mogu trajati vječno

Kiseli krastavci su također dobar odabir, a iskoristiti možete i tekućinu u kojoj su se kiselili. Tekućina od kiselih krastavaca smanjuje kontrakcije mišića, pospješuje količine elektrolita u organizmu, hidratizira, štiti od prehlade, a ubija i štetne bakterije u želucu. Vodu od kiselih krastavaca iskoristite kao zamjenu za ocat, mariniranje ili neki drugi kulinarski trik.

Brašno

Iako ga obično držimo u smočnici, bijelom pšeničnom brašnu lako možemo produljiti rok trajanja držanjem u hladnjaku. Nakon toga brašno se treba pohraniti u čistu, suhu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mjesto.

Namjensko pšenično brašno tip T-400 oštro preporučuje se za pripremanje biskvitnog tijesta, torti i pita, odnosno za sve u što ide i prašak za pecivo. Brašno tip 550 glatko upotrebljava se za pripremu bijelog kruha i raznih vrsta finoga mliječnog peciva, kolača, domaće tjestenine i rezanaca. 

Riža i zobene pahuljice

Smeđoj riži provjerite datum koji piše na pakiranju, ali bijeloj ne – čuva li se na ispravan način, traje vječno. Osim kao prilog mesu, povrću ili ribi, riža je odličan je dodatak gustim juhama ili toplim i hladnim salatama. Za doručak je možete poslužiti s voćem i orašastim plodovima, skuhati u mlijeku, a odlična je i u popečcima te povrtnim složencima.

Slika nije dostupna Hrana i piće Nariban pa zapečen: Recept za tako fin krumpir sa sirom da vam uz njega ne treba ni meso

Zobene pahuljice također su jedan od „asova“ iz smočnice. Sadrže topiva vlakna te su dobar izvor željeza i vitamina B1, a osim za pripremu kaše koriste se i za kekse i muffine.

Slanina, jaja i grah

Bjelančevine su ključna komponenta uravnotežene prehrane, a slanina je, srećom, izuzetno bogata njima. U stotinu grama slanine nalazi se čak 37 grama proteina pa nas i dulje drži sitima, a osim toga je i zdrava. Možete je pržiti, dodavati umacima za rižu i tjesteninu, peći s krumpirom ili jesti u sendvičima.  

Zbog visokog postotka bjelančevina, grah je odličan izbor za osobe koje ne jedu ili izbjegavaju proizvode životinjskog porijekla, a budući da ne sadrži gluten, siguran je izbor i za one koji pate od celijakije. Možete ga pripremati na brojne načine: od tradicionalnog variva, zapečenog u tavi s mesom i povrćem ili kao dodatak salatama i i namazima.

Jaja su jeftini izvor bjelančevina, a teško je pronaći namirnicu koja se može pripremiti na toliko različitih načina. Nezaobilazan je dodatak različitih tijesta, tjestenina, krema, kao i jela s povrćem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju