Ovo je španjolski tradicionalni recept za dvostruku termičku obradu krumpira. Za njegovu pripremu najbolje je iskoristiti krumpir bogat škrobom, poput našeg ličkog, jer će takav krumpir ponuditi najviše okusa.
Sastojci za 4 do 6 osoba:
1,5 kg krumpira
70 g svježeg peršina
2 veća češnja češnjaka
70 ml maslinova ulja
2 žlice maslaca
1 manji limun
sol i papar po želji
Priprema:
1. Ogulite i očistite krumpire, pa ih narežite na kocke jednake veličine. Stavite ih kuhati u veliki lonac s hladnom vodom.
2. Dobro posolite vodu i na umjereno visokoj temperaturi pustite da zavrije. Kuhajte ih oko 20 do 25 minuta dok ne omekšaju.
3. U maloj zdjeli pomiješajte nasjeckani peršin i češnjak.
4. Ocijedite vodu od kuhanog krumpira i dobro ih posušite.
5. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte krumpire te ih povremeno protresite. Krumpire pecite oko pet minuta dok korica ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
6. U krumpire dodajte kombinaciju češnjaka i peršina, dobro promiješajte da se sljube okusi i pustite da aromatiziraju krumpire jednu do dvije minute. Nakon toga dodajte maslac, posolite i popaprite po želji.
7. Kad su krumpiri gotovi, preko njih naribajte koricu jednog manjeg limuna. Upotrijebite nešpricani i organski uzgojeni limun. Dobar tek!