Iako ga obično držimo u smočnici, bijelo pšenično brašno nakon kupovine bi se trebalo pohraniti u zamrzivaču na 48 sati kako bi se uništila sva eventualna jajašca nametnika u njemu. Nakon toga brašno se treba pohraniti u čistu, suhu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mjesto.


Ako takvu kutiju ostavite u hladnjaku, produžit ćete mu rok trajanja na čak dvije godine. U slučaju da brašno planirate potrošiti unutar godine dana od otvaranja pakiranja, držati ga možete i u smočnici.

Brašno se na hrvatskom tržištu najčešće može naći u tri osnovna tipa, označena brojevima koji pokazuju stupanj njegove obrade.


BRAŠNO TIP 400 OŠTRO

Namjensko pšenično brašno tip T-400 oštro smatra se najkvalitetnijim bijelim brašnom jer se proizvodi od same jezgre zrna žita. Preporučuje se za pripremanje biskvitnog tijesta, torti i pita, odnosno za sve u što ide i prašak za pecivo.

BRAŠNO TIP 550 GLATKO
Brašno tip 550 glatko upotrebljava se za pripremu bijelog kruha i raznih vrsta finoga mliječnog peciva, kolača, domaće tjestenine i rezanaca. Brašno T-550 bogato je škrobom i proteinima. Pšenično brašno odličan je izvor ugljikohidrata, najkorisnijeg izvora raspoložive energije u našem tijelu.

BRAŠNO TIP 850
Brašno tip 850, polubijelo, sadrži više vitamina, minerala, proteina i celuloznih vlakana od bijelog brašna, pa je i prehrambeno vrjednije, a koristi se za pripremu kruha i peciva, pa ga zovu i krušno brašno.

Moćni "prah" od slanutka: Zapostavljeno brašno bez glutena koje u Hrvatskoj, nažalost, koriste tek rijetki S brašnom od slanutka možete napraviti i vegansku verziju omleta Hrskava palačinka farinata s rajčicama S besanom napravite smjesu za pohanje piletine +1 U povrtne popečke dodajte i nešto brašna od slanutka

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju