Poke je izvorno havajsko jelo koje su preuzeli i obogatili Japanci, a nastalo je davnih dana kada su ribari jeli lokalnu sirovu ribu s onim čega je bilo u kući – ili na moru, poput raznih algi. Nakon što su Japanci stigli na Havaje, preuzeli su recept i napravili varijacije s rižom i tunom, a nešto kasnije u gurmansku modu ušli su losos i drugi dodaci. Danas, baš kao što je slučaj i sa sushijem, samo je mašta granica.

Poke je u svijetu veliki hit zbog svježih i zdravih sastojaka od kojih se priprema, ali i zbog ukusnih umaka, začina i marinada koji mu pružaju slast. U Zagrebu se do sada poke mogao kušati na nekoliko mjesta kao što su Time, Soi Fusion ili Franko’s Street, a Poke Poke novo je mjesto u gradu specijalizirano za posude pune okusa i mirisa.

Stoga, želite li pojesti nešto fino, ali i zdravo što će vas zasititi, možete iskušati svjetski hit na hrvatski način u prolazu Nebodera na adresi Bogovićeva 4.

"Šetajući europskim metropolama, vrlo smo često znali zateći prizor punih redova ispred poke barova. Zainteresiralo nas je te smo otišli isprobati o čemu se radi. Na prvu nas je osvojila ideja, okus i prezentacija ove priče koja je zdrava, u pravoj mjeri zasitna, a uz koju cijeli dan možeš funkcionirati bez osjećaja gladi i umora", kaže Sanja Gregorius, čiji lik i djelo mnogi poznaju iz restorana Apetit.

U Poke Pokeu možete naručiti neku od provjerenih šest kombinacija ili osmisliti svoju zdjelu u 6 koraka. Manju ćete platiti 54 kune, a veću 68. Najprije birate bazu – kvalitetnu rižu koja se priprema kao za sushi i poslužuje topla, soba tjesteninu od heljde, zoodles (rezance od tikvica) ili pak mješavinu povrća za salatu. Zatim na red dolaze vitamini poput primjerice raznog povrća, avokada, kimchija ili manga. Od proteina na raspolaganju su tuna, losos, hobotnica, sous vide piletina, odležani roastbeef ili tofu.

Ne zaboravite ni na umake, poput raznih vrsta majoneze (s kikirikijem, limetom, tartufima, wasabijem ili chillijem), pesta od korijandra ili salse. Zatim slijedi marinada (yuzu, ponzu, poke poke, đumbir miso ili shoyu sezam) te razni dodaci poput nara, furikakea, panko mrvica, ljutih papričica, ukiseljenog đumbira i drugih divota.

Sama priprema bowla traje 5-6 minuta, stga se ne morate brinuti da ćete zakasniti na posao, a naručiti možete i preko Wolta.

Srce tune, jezik bakalara: David Skoko kuha za hedoniste na "morskom festivalu" u Zagrebu Tuna Amines Wine and Gourmet - 8 Amines Wine and Gourmet - 14 +0 Amines Wine and Gourmet - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju