Reddit je sjajno mjesto za dijeljenje mišljenja o kojekakvim stvarima, ali i recepata iz (pra)bakinih bilježnica. Korisnik pod nadimkom Dealer_Puzzleheaded podijelio je na ovoj mreži recept za kolač od kakaa koji je star 100 godina.

Riječ je o zapravo o američkom kolaču pod imenom Texas Sheet Cake. To je čokoladni kolač koji potječe iz te američke savezne države, peče se u pravokutnom plehu, ima tanak biskvit i glatku čokoladnu glazuru.

Za razliku od uobičajenih smjesa za biskvite, ova je rijetka i vruća – u nju se stavlja šalica vruće vode. Glazura se, pak, premazuje preko vrućeg biskvita. Ne brinite, slijedite postupak i bit ćete oduševljeni rezultatima.

Dobit ćete nešto što je kombinacija klasičnog kolača od kakaa i brownieja s neodoljivim preljevom koji podiže cijeli desert na novu razinu.

Kakao-kolač s glazurom - sastojci:

Za biskvit:

  • 250 ml vode
  • 240 g brašna
  • 230 g margarina (ili maslaca)
  • 175 g šećera
  • 125 ml kiselog vrhnja
  • 4 žlice kakaa
  • 2 jaja
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Za glazuru:

  • 400 g šećera u prahu
  • 125 g margarina (ili maslaca)
  • 4 žlice kakaa
  • 4-5 žlice mlijeka
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Kakao-kolač s glazurom - priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i malo soli.
  2. Na štednjaku u lončiću zakuhajte vodu, margarin i kakao. Kad se sastojci rastope i povežu, prelijte tekućinu preko mješavine na bazi brašna i šećera. Sjedinite sastojke.
  3. U smjesu dodajte kiselo vrhnje i sodu bikarbonu. Sve dobro promiješajte. Dodajte i dva jaja te ekstrakt vanilije i nastavite miješati pjenjačom dok se sastojci ne povežu i ne dobijete jednoličnu smjesu.
  4. Prebacite smjesu na namašćeni pravokutni lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva oko 35 do 45 minuta.
  5. Napravite glazuru: Rastopite margarin i ugrijte ga u lončiću na štednjaku s mlijekom. U tekućinu dodajte kakao, šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte i premažite dobivenu smjesu preko toplog kolača koji ste izvadili iz pećnice. Dobar tek!

Čokolada je dobra za zdravlje, ali samo ako odaberete ovu vrstu Tamna čokolada obiluje antioksidantima +0 Što je udio kakaa veći, to je tamna čokolada bolja za zdravlje