Soutzoukakia Smyrneika je grčko ime za sočno jelo od mljevenog mesa s umakom od rajčice koje se u Turskoj naziva izmirskim koftama. Iako ih neki nazivaju grčkim mesnim okruglicama, zbog svojeg izduženog oblika više podsjećaju na ćevape.

Soutzoukakia Smyrneika se radi od mljevenog junećeg mesa, a katkad i s mješavinom od janjetine i/ili svinjetine. Obično se začinjava s kuminom, cimetom i češnjakom, miješa s jajima i krušnim mrvica te peče na ulju, a potom poslužuje uz umak od rajčice te uz rižu ili pire od krumpira.

Kako da ovo jelo pripremite kod kuće, provjerite u nastavku teksta.

Slika nije dostupna Hrana i piće Najveća greška zbog koje nam mesne okruglice ispadaju loše

Sastojci za mesne „okruglice“:
800 ml nasjeckanih rajčica iz konzerve
450 grama mljevenog junećeg ili svinjskog mesa
30 grama panko krušnih mrvica
1 veliko jaje
3 češnja češnjaka
2 žlice svježeg origana
2 čajne žličice mljevenog kumina
2 čajne žličice meda
½ čajne žličice pahuljica čilija
½ čajne žličice cimeta
sol i papar po želji
biljno ulje za prženje

Slika nije dostupna Hrana i piće U kremastom umaku: Male tajne najsočnijih mesnih okruglica

Priprema:

1. U zdjeli istucite jaje, dodajte panko krušne mrvice i 100 ml vode. Pustite da smjesa odstoji pet minuta kako bi mrvice omekšale.

2. Dva češnja češnjaka sitno naribajte pa dodajte u zdjelu zajedno s mljevenim mesom, kuminom, čili pahuljicama, soli i paprom. Dobro pomiješajte.

3. Dobivenu smjesu podijelite na 12 dijelova, a od svakog oblikujte kofte, odnosno mesne komade nalik na ćevape dužine oko pet do sedam centimetara.

4. Na zagrijanoj tavi prepržite oblikovano meso oko dvije do tri minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu smeđu boju. Izvadite ih iz tave i stavite na papir za upijanje masnoća.

5. Na preostaloj masnoći kratko prepirjajte preostali češnjak narezan na tanke listiće, prelijte nasjeckanim rajčicama iz konzerve, te začinite medom, cimetom, origanom, solju i paprom.

Slika nije dostupna Hrana i piće Božićne mesne okruglice: Recept bez kojeg ne mogu proći blagdani u Švedskoj

6. Vratite mesne okruglice u tavu i sve zajedno kuhajte na laganoj temperaturi oko 10 do 15 minuta dok se umak ne stisne, a meso se termički ne obradi do kraja.

7. Poslužite toplo s rižom i sezonskom salatom. Dobar tek!

Savjet plus:

U receptu se koriste panko krušne mrvice koje karakterizira grublja i hrskavija tekstura od klasičnih krušnih mrvica, ali i veći obujam. Ovo jelo možete napraviti i s klasičnim mrvicama, ali onda preskočite vodu u receptu, ili dodajte znatno manje količine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju