Ćufte u kremastom umaku poslužite uz pire i omiljenu salatu i dobit ćete fantastičan ručak. Iako na sami recept ne odlazi puno posla, izdvojite nešto više vremena za prženje okruglica u tavi kako bi se fino zapekle - a ne skuhale u tekućini koju ispuste na vrućem ulju.
U zapečenim ostacima mesa na tavi leži jedna od tajni finog okusa pa iskoristite preostale mesne sokove tako da ih otopite uz dodatak maslaca, marljivo miješajući.
Ćufte u kremastom umaku - sastojci
- 1/2 šalice krušnih mrvica
- 1/2 šalice (125 ml) mlijeka
- 35 ml vrhnja
- 1 veliko jaje
- 1 velika mrkva
- 1 češanj češnjaka,
- 1 manja glavica luka
- 500 g mljevene junetine
- 250 g mljevene svinjetine
- 2 žlice sjeckanog peršina
- 2 žlice maslaca
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica chillija
- 30 g brašna
- 500 ml temeljca
- 2 žlice milerama
- 3 žličice senfa
- sol i papar
- sir prema želji
Ćufte u kremastom umaku - priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, mlijeko, vrhnje, jaje, sitno sjeckani češnjak i začine. Ostavite da stoji najmanje 10 minuta pa dodajte sitno sjeckani luk, naribanu mrkvu, meso i peršin. Dobro izmiješajte rukama da se sastojci sjedine.
- Od mesne smjese oblikujte okruglice. Zagrijte žlicu maslaca i 2 žličice ulja u tavi na srednje jakoj vatri pa ispržite okruglice u više tura tako da se fino zapeku, a ne skuhaju. Prebacite ih na topli tanjur i prekrijte folijom.
- Dodajte dvije do tri žlice maslaca u tavu u kojoj ste pekli okruglice pa miješajte kuhačom da se otope sokovi iz tave. Zatim dodajte brašno i kad potamni ulijte topli temeljac, mileram i senf. Prebacite u posudu za pečenje i poklopite folijom pa pecite oko pola sata na 180 stupnjeva Celzija. Prema želji, prije nego što ih stavite u pećnicu, okruglice možete posipati naribanim sirom.
Možete sami raditi kruh: 5 najlakših recepata za fine štruce +1