Ćufte u kremastom umaku poslužite uz pire i omiljenu salatu i dobit ćete fantastičan ručak. Iako na sami recept ne odlazi puno posla, izdvojite nešto više vremena za prženje okruglica u tavi kako bi se fino zapekle - a ne skuhale u tekućini koju ispuste na vrućem ulju.

U zapečenim ostacima mesa na tavi leži jedna od tajni finog okusa pa iskoristite preostale mesne sokove tako da ih otopite uz dodatak maslaca, marljivo miješajući. 

Ćufte u kremastom umaku - sastojci

  • 1/2 šalice krušnih mrvica
  • 1/2 šalice (125 ml) mlijeka
  • 35 ml vrhnja
  • 1 veliko jaje
  • 1 velika mrkva
  • 1 češanj češnjaka,
  • 1 manja glavica luka
  • 500 g mljevene junetine
  • 250 g mljevene svinjetine
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica chillija
  • 30 g brašna
  • 500 ml temeljca
  • 2 žlice milerama
  • 3 žličice senfa
  • sol i papar
  • sir prema želji

Ćufte u kremastom umaku - priprema

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, mlijeko, vrhnje, jaje, sitno sjeckani češnjak i začine. Ostavite da stoji najmanje 10 minuta pa dodajte sitno sjeckani luk, naribanu mrkvu, meso i peršin. Dobro izmiješajte rukama da se sastojci sjedine.
  2. Od mesne smjese oblikujte okruglice. Zagrijte žlicu maslaca i 2 žličice ulja u tavi na srednje jakoj vatri pa ispržite okruglice u više tura tako da se fino zapeku, a ne skuhaju. Prebacite ih na topli tanjur i prekrijte folijom.
  3. Dodajte dvije do tri žlice maslaca u tavu u kojoj ste pekli okruglice pa miješajte kuhačom da se otope sokovi iz tave. Zatim dodajte brašno i kad potamni ulijte topli temeljac, mileram i senf. Prebacite u posudu za pečenje i poklopite folijom pa pecite oko pola sata na 180 stupnjeva Celzija. Prema želji, prije nego što ih stavite u pećnicu, okruglice možete posipati naribanim sirom.

Možete sami raditi kruh: 5 najlakših recepata za fine štruce Proteinski kruh možete ispeći i sami kod kuće Kako napraviti kruh? - 3 Mliječni kruh +1 Kruh

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju